FN-soldater från Uruguay patrullerar Goma, huvudstad i Norra Kivu-provinsen, östra Kongo-Kinshasa. Foto: Marc Hofer/Scanpix.

Hundratusentals flyr strider i östra Kongo

1:38 min

I östra Kongo-Kinshasa intensifieras striderna. Regeringstrupper drabbar samman med rebellgrupper och FN har under natten beskjutit rebellernas läger i norra Kivu-provinsen. Men alltfler tvivlar på att FN har kapacitet att stoppa rebellernas framfart.

FN-helikoptrar gick i natt till attack mot rebellgruppen M23, strax norr om den regionala huvudstaden Goma i östra Kongo. Inga siffror på antal döda eller skadade har offentliggjorts, men hundratusentals civila har flytt området de senaste veckorna när striderna trappats upp mellan rebellerna och den kongolesiska armén, som är understödd av FN-trupper.

Rebellerna har hela tiden hotat att inta Goma, som är en knutpunkt för hela Kivuprovinsen, och FN-trupperna försöker till varje pris hindra ett sånt scenario. Men många i lokalbefolkningen betvivlar att FN har kapacitet att stoppa rebellernas framfart, M23 växer hela tiden i styrka. Anledningen är att många kongolesiska soldater lämnar armén och går över till motståndarsidan, helt enkelt för att de inte får vare sig mat eller lön från den statliga armén.

M23 leds av den ökände ex-generalen Bosco Ntganda, som är efterlyst för krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Majoriteten av rebellerna är tutsier som slåss mot de hundratusentals hutuer som tog sin tillflykt till östra Kongo efter folkmordet i grannlandet Rwanda 1994, när tutsierna kom till makten där.

Kongos regering anklagar Rwandas president Paul Kagame för att stötta M23 militärt och politiskt, något som också fick stöd i en FN-rapport nyligen. För några veckor sedan möttes Kongos president Joseph Kabila och Paul Kagame för att försöka få ett slut på striderna och inrätta en gemensam fredstrupp, men än så länge har de planerna inte konkretiserats.

Lotten Collin, Maputo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista