Aktivister håller upp en bild av en fängslad uzbekisk människorättsaktivist utanför EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Uzbekisk opposition besviken över domen

1:47 min

För den uzbekiska oppositionen i exil är dagens dom i fallet med mordförsöket på en imam i Strömsund obegriplig.

Att det inte längre finns någon opposition kvar inne i landet gör att regimen försöker tysta alla motståndsröster i exil, säger Alisher Sidikov, en känd uzbekisk radiojournalist, till Ekot.

– Alla som jag redan har pratat med är besvikna. Det är väldigt svårt att förklara att den svenska domstolen är oberoende och fri, för i våra länder, som Uzbekistan eller Ryssland, skulle du dömas om du hade en relation med mördaren, säger han.

Alisher Sidikov är själv politisk flykting sedan 2005 då han tvingades lämna Uzbekistan efter att ha rapporterat om massakern i Andijan i Ferganadalen. Han arbetar för den sista oberoende medierösten som sänder på uzbekiska till Uzbekistan via Radio Ozodlik, som sänder från Prag.

Mordförsöket i Strömsund följs intensivt av radiostationen och uzbeker som lever i exil. De flesta som är i opposition har tvingats lämna landet eller sitter fängslade.

– Det finns ingen opposition kvar i Uzbekistan, regimen har utplånat oppositionen under 20 år och när regimens maskin, den hemliga polisen, upptäcker att det inte längre finns några att utplåna inne i landet, då är det naturligt att de tar nästa steg och söker upp motståndare utomlands, säger Alisher.

Före mordförsöket i Sverige mördades en känd oppositionell, Fuad Rustamkhudajev, i ryska Ivanova i september ifjol. Det mordet, tillsammans med det som hänt i Sverige, gör att rädslan nu växer bland uzbeker i exil som Alisher. För honom och dem råder ingen tvekan om att säkerhetstjänsten beställt morden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista