En skogsarbetare hugger ner ett akaciaträd på Sumatra, Indonesien. Foto: Achmad Ibrahim/Scanpix.

Miljökämpar får ta emot Asiens eget Nobelpris

1:34 min

I dag meddelades vilka som tilldelas årets Magsaysay-pris, ofta kallat Asiens eget Nobelpris. Bland pristagarna finns till exempel en indonesisk miljöaktivist som riskerat livet i kampen mot olaglig skövling av landets regnskog.

Ambrosius Ruwindrijarto har vigt sitt liv åt att bekämpa den illegala skövlingen av träd i Indonesiens nationalparker. På 90-talet startade han aktionsgruppen Telapak, som spanade efter och rapporterade in misstänkta aktiviteter i parkerna. Han ska ha mottagit flera dödshot, och en gång även tillfångatagits av ett skogsbolag.

I dag belönas han för sitt arbete med att bygga upp små kooperativ runtom i Indonesien för att uppmuntra ett mer hållbart skogsbruk.

I Bangladesh belönas advokaten och miljökämpen Rizwana Hasan. Hon får priset för sin kamp mot profitörerna på den livsfarliga uppbrytning av gamla fartyg som är en jätteindustri i både Bangladesh, Kina och flera andra länder i Asien.

Magsaysay-priset har kallats för Asiens eget Nobelpris. Det är uppkallat efter Ramon Magsaysay, den populäre filippinske presidenten som dog i en flygolycka år 1957. Sedan dess har stiftelsen, som ägs gemensamt av familjen Rockefeller i USA och den Filippinska staten, delat ut ett antal pris till hans minne varje år.

Tyngdpunkten ligger på socialt arbete snarare än vetenskapliga upptäckter, och bland pristagarna genom åren, finns de som senare fått Nobelpris. Ett exempel är Indiens numera saligförklarade Moder Teresa, som fick Magsaysaypriset redan 1962, 17 år innan hon belönades med Nobels fredspris.

Årets Magsaysay-plaketter delas ut vid en ceremoni i Manilla i augusti.

Thella Johnson, Bangkok

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista