Lunch på ett äldreboende i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Glest mellan Socialstyrelsens inspektioner

1:38 min

Socialstyrelsens inspektörer gör bara nio inspektioner per person och år, vilket är färre än en inspektion i månaden, enligt en utredning som undersökt tillsynen av bland annat äldreboenden och sjukhus som socialstyrelsen är ansvarig för. Rapporten har jämfört med England som gör dubbelt så många inspektioner och som besöker alla vårdinrättningar varje eller vartannat år.

Stefan Carlson, landshövding i Kalmar län och statlig utredare för rapporten, har tittat på varför fler inspektioner görs i England.

– Troligtvis för att man har hittat ett smartare sätt att jobba och är duktigare, säger han.

Enligt Englands tillsynsorgan så görs det dubbelt så många inspektioner per inspektör där i jämförelse med i Sverige och man planerar dessutom att öka antalet inspektioner nämnvärt de närmaste åren. Men vad det betyder att Socialstyrelsens inspektörer gör färre än en inspektion i månaden kräver en grundligare utredning av tillsynsverksamheten, tycker Stefan Carlsson.

Och Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, tycker inte att ett lågt antal inspektioner är ett tecken på mindre tillsyn.

- Om vårt uppdrag på tillsynsavdelningen bara var att åka ut och göra inspektioner, då skulle vi göra väsentligt fler. Men nu har vi flera andra uppdrag, vi ska ta emot och utreda klagomål från enskilda, vi behandlar så kallade icke verkställda beslut och en rad andra myndighetsuppgifter som konkurrerar med tidsutrymmet vad gäller inspektioner, säger Per-Anders Sunesson.

Elisabet Wrahme är verksamhetschef på Lisebergs äldreboende strax utanför Stockholm. Hon anser att fler inspektioner skulle vara positivt för att förbättra kvalitén på vården.

– Jag är öppen för alla tillsyner om det är gjort på ett konstruktivt sätt. Att man kan diskutera och inte som en polis komma och kontrollera, att det är ett öppet klimat, och att man känner att de ska stödja en i verksamheten.

Och det känns som att det är så nu?

– Jag tror att det kan bli ännu bättre. Man kan utveckla det mer, säger Elisabet Wrahme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista