Sveriges byggindustrier skeptisk till (S)-förslag

1:40 min

Byggbranschen är inte imponerad av Socialdemokraternas förslag till ny bostadspolitik, som Ekot rapporterat om tidigare i dag. Gammal politik med nya namn, anser Björn Wellhagen som är ansvarig för bostadsfrågor hos Sveriges Byggindustrier.

– Egentligen är det här lite grann samma förslag som kommit tidigare från socialdemokraterna. Då hette det investeringsstöd och investeringsbidrag. Nu kallar man det för byggbonusar, säger Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

På Sveriges Byggindustriers önskelista över politiska insatser för ökat bostadsbyggande står i stället en snabbare process för plan- och bygglov, fri hyressättning och bättre kommunikationer utanför innerstadsområdena.

Som Ekot , så råder det ingen brist på kreditgarantier, vilket är ett av förslagen från Veronika Palm, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson.

Däremot välkomnar Björn Wellhagen hennes förslag om ökat regionalt samarbete i de tre storstadsregionerna.

– Om man ska hitta något positivt så är det att man låter storstadskommunerna se bostadssituationen ur ett mer regionalt perspektiv och inte bara ur den egna kommunens gräns.

– Det är också ett arbete som den nuvarande regeringen redan påbörjat, så det känns inte som om Socialdemokraterna tänkt färdigt. Förhoppningsvis kommer det mer, säger Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Kan det inte vara så att det är för lite konkurrens i byggbranschen?

– Vi har märkt att det kommer in mer konkurrens, framför allt på infrastruktursidan, där många utländska företag tar en stor del av marknaden och det ser vi väldigt positivt på.

Gillar ni konkurrens som pressar priserna?

– Självklart. Det innebär att våra företag måste bli bättre eller leverera ännu bättre produkter, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor hos Sveriges Byggindustrier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista