Toyota störst i världen på bilar

1:48 min

Medan flera av de europeiska biltillverkarna går på knäna så ökar försäljningen hos de asiatiska bilföretagen. Japanska Toyota säljer numera mest bilar i världen.

Enligt Christer Karlsson, professor vid Köpenhamns Universitet, beror det på att den asiatiska hemmamarknaden växer så det knakar.

– Är man inriktad på Europa så är det kärvt medan Asien går riktigt bra, säger Christer Karlsson, professor i produktutveckling och produktion.

Toyota ökade sin försäljning till nästan fem miljoner bilar under första halvåret vilket gör den japanska tillverkaren till den största aktören i världen räknat i försäljning. Färska rapporter från japanska Nissan och sydkoreanska Hyundai visar att de också säljer fler bilar än tidigare.

Det är generellt en stark försäljning på hemmaplan som gör att de asiatiska biltillverkarna går betydligt bättre än många av sina europeiska konkurrenter.

Man ser dem ofta som tuffa konkurrenter i Europa, men deras stora marknader är hemmamarknaderna. Där säljs det fantastiskt mycket, säger professor Christer Karlsson.

Carlsson är knuten till Köpenhamns Universitet men han jobbar en hel del i Kina vilket gör att han har en bra inblick i den asiatiska marknaden där försäljningen ökar både av små och stora bilar.

– Folk i allmänhet får det bättre och köper små bilar men vi har också många som är väldigt välbeställda i Kina. Jag går alltid runt och tittar och för ett tag sedan räknade jag Porsche Cayenne, lyxvarianten. Jag såg en var hundrade meter, säger Christer Karlsson.

Han förklarar att det generellt går ganska bra för de bilföretag som säljer på en bredare marknad, även europeiska bolag som Volkswagen som också ökar försäljningen. De som har störst problem är de tillverkare som är beroende av marknaderna i Sydeuropa.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista