60 ungstorkar släpptes ut i Skåne

1:46 min

För att få tillbaka den utrotade storken till Sverige, släppte Storkprojektet i Skåne i förmiddags ut runt 60 ungstorkar.

Utsläppet lockade flera fågelintresserade till hägnet på Hemmestorps mölla, och Staffan Åkeby och Berith Cavalin som jobbat med projektet i flera år var där.

Blickarna följde alltså 62 ungstorkar och sedan 1989 jobbar Storkprojektet med att få tillbaka arten genom att importera avelsdjur från bland annat Polen. Även tidigare år har man släppt ut uppfödda storkar, men inte så många som i dag.

Storken försvann på 1950-talet när jordbruket moderniserades, säger Staffan Åkeby.

– Markerna torrlades, maten försvann och 1954 häckade så den sista fria storken.

Storkprojektet har bidragit till att det nu finns 100 storkar ute i det fria i Skåne och uppfödningen engagerar fågelintresserade, bland annat Britta Persson som också följde utsläppet.

– Vi sköter ett hägn i Östra Tvet, så det är kul att se. Tre av våra storkar var här.

Storkarna kommer att flytta söderut mot Afrika i augusti, och flyttar inte hem igen förrän om två, tre år när de blivit könsmogna.

Men eftersom många dör på vägen räknar man med att bara ett tiotal kommer tillbaka, säger Berith Cavalin.

– Vi bor dessutom på nordligaste utposten på storkens utberedningsområde. Så en del av dessa tio kommer även att sugas upp i Tyskland och Danmark där man också är jättesugen på att få tillbaka storken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.