Pollenallergisk man. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Fler äter allergimediciner trots effektiva vaccin

Istället för att äta receptfria allergitabletter skulle många allergiker må bättre av så kallad allergivaccination. Att man med sprutor bygger upp ett motstånd mot allergin och på så sätt slipper stora mängder mediciner.

Ulf Brändström på astma- och allergiförbundet är för metoden.

– Det finns ju en möjlighet att så att säga mera permanent bota människor med till exempel gräspollenallergi. Det är dock väldigt stora skillnader mellan landstingen huruvida de utnyttjar den här möjligheten. Jag är inte säker på att man blir upplyst om den möjligheten om man besöker apoteken.

På apoteken ökar försäljningen av receptfria allergimediciner kraftigt, som Ekot tidigare rapporterat. Astma- och allergiförbundet menar emellertid att många fler allergiker skulle behöva vaccineras.

Enligt Victoria Strand, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm, kan det här vara en lösning för en del patienter:

– Man kan inte vaccinera mot allt, utan de preparat som finns är för björk- och gräspollen. Uppemot 90-95 procent av de patienterna blir betydligt bättre och behöver betydligt mindre medicin, säger hon.

Är man däremot allergisk mot exempelvis pälsdjur är det svårare att få ett bra resultat.

Trots att behandlingen funnits länge, måste man vara extremt dålig för att få hjälp och väntetiden kan vara upp till två år.

Det är dessutom stor skillnad mellan landstingen. Bäst i landet är landstinget i Halland som vaccinerar nästan fyra patienter per 1000 invånare och år. Sämst är Jönköping, Västernorrland, Norrbotten och Östergötland där de inte ens vaccinerar en patient per 1000 invånare och år.

Enligt Victoria Strand är anledningen att de blir allt färre allergiläkare och att flera landsting inte har en enda.

-- Det här är en behandling som måste hanteras av specialister. Det är en potentiellt farlig behandling i och med att du sprutar in någonting som du garanterat vet att personen i fråga är överkänslig mot och har antikroppar emot, så kan du få allergiska biverkningar. Därför är det viktigt att det är en specialist som gör det och det kan inte göras på en vårdcentral till exempel.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista