En brandman i New York svalkar sig under en vattenpost. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Värmen slår mot USA:s infrastruktur

1:33 min

Värmeböljan i den amerikanska mellanvästern leder inte bara till svår torka och höjda matpriser. Även infrastruktur påverkas negativt av hettan. Kylvattnet till kärnkraftverk blir för varmt, tåg spårar ur och flygplan fastnar i smältande asfalt. Amerikanska forskare varnar för att problemen kommer att öka framöver.

I Washington spårade tunnelbanetåg ur när rälsen bildade solkurvor i den 38-gradiga hettan tidigare den här månaden. Nya regler införs nu att tågen måste sakta ned vid värmeböljor. Samma dag fastnade ett US Airways-plan i asfalt som smält.

I östra Texas har hettan och torkan fått motorvägar att spricka eller bilda farliga gupp. I Chicago har kärnkraftverk tvingats stänga ned för att kylvattendammarna torkat ut eller blivit för varma.

De senaste 12 månaderna har varit den varmaste perioden som uppmätts sedan man startade 1895 enligt amerikanska myndigheter (NOAA). Och ny rapport från en forskargrupp i organisationen Union of Concerned Scientists visar att extrema värmeböljor blivit allt vanligare i mellanvästern de senaste 60 åren, och i takt med stigande global uppvärmningen kommer trenden att fortsätta.

Forskargruppen varnar också för att antalet dödsfall på grund av långa perioder av sommarhetta kan fördubblas de närmaste 100 åren. Alla planer för infrastruktur byggd av stål och betong måste göras om, säger en klimatforskare i Washington till New York Times.

Det pågår stora klimatanpassningsprojekt i USA, men de har främst varit inriktade på att minska risken för översvämningar vid stormar, till exempel i New Orleans, och på att börja gräva ned elledningar som ständigt stormfälls. Hittills har 14 av USA:s 50 delstater tagit fram klimatanpassningsplaner.

Johan Bergendorff, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista