Metamfetamin har blivit lättare att få tag på. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix.

Bruket av metamfetamin ökar i Norden

Drogen metamfetamin är på frammarsch i Norden - i både Helsingfors och Oslo ökar missbruket.

De finländska städerna Åbo och Helsingfors hamnar i topp vad gäller bruk av drogen metamfetamin, visar en ny undersökning som gjorts i 19 europeiska städer. På tredje plats hamnar Norges huvudstad Oslo, medan Stockholm och Umeå hamnade längre ned i listan.

Elva länder ingick i undersökningen, som publicerades i tidningen Science of The Total Environment på torsdagen. Man mätte mängderna av metamfetamin, cannabis och ecstasy genom att ta prover på avloppsvatten.

Analys av avloppsvatten för att ta reda på hur narkotikaförbrukningen ser ut i en stad är en pålitlig metod, enligt professor Olof Beck vid Farmakologiska laboratoriet vid Karolinska institutet.

– Det är tillförlitligt och ger tydliga resultat. Det som kommer ut är rena fakta eftersom avloppsvatten bara är utspädd urin, säger Beck till TT.

Bruket av metamfetamin, som liknar amfetamin men är starkare och mer beroendeframkallande, kan ge upphov till psykoser. Att drogen ökat i popularitet beror på en rad olika faktorer, som att den är förhållandevis billig att tillverka.

– Det har också dykt upp enklare och snabbare metoder för att tillverka den här substansen, säger utredaren Anders Persson vid Statens folkhälsoinstitut.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista