Syriska kurder på flykt i ett hus i Erbil, Irak. Foto: Yahya Ahmed/Scanpix.

Kurder i Syrien enas under gemensamt råd

1:57 min

Kurdiska styrkor har tagit kontroll över flera städer i norra Syrien efter att regeringsstyrkor dragit sig tillbaka. Samtidigt har rivaliserande kurdiska partier i Syrien enats under ett gemensamt råd. En utveckling som väcker oro i grannlandet Turkiet.

Högsta Kurdiska Rådet, som det kallas,  vill ena Syriens två miljoner kurder och är för en fredlig revolution, säger en av rådets medlemmar Nusreddin Brahim till Ekot. Utvecklingen ses med stor oro i grannlandet Turkiet. Turkiet kommer att attackera mål i inne Syrien om de används som baser för PKK,  sade Turkiets premiärminister Erdogan i turkisk tv i går.

– Syriens kurder måste stå enade nu när Syrien gått in i en ny fas, säger Nusreddin Brahim, ledare för Kurdistans Demokratiska Parti i Syrien, och en av medlemmarna i det Högsta Kurdiska Rådet.

Efter bombattacken mot al-Assad-regimens säkerhetshögkvarter i förra veckan började regeringsstyrkor dra sig tillbaka från flera kurdiska städer i norra Syrien, bland annat Kobane och Efrin.

Och det är där Högsta Kurdiska Rådet fyllt tomrummet och nu kontrollerar de här städerna, säger Nusreddin Brahim.

Områden som befolkas av kurder är förskonade från svåra strider som i andra delar av Syrien, men revolutionen  har ändå varit en fråga som splittrat de ungefär två miljoner kurderna i Syrien.

Nusreddin Brahim svarar med viss reservation att det nybildade Högsta Kurdiska Rådet stöder revolutionen.

– Vi stöder revolutionen, men en fredlig revolution, säger Nusreddin Brahim.

Det nybildade rådet skapades på initiativ av Massoud Barzani, president för den självstyrande kurdiska regionen i Irak, som också tränat kurdiska soldater som desserterat från syriska armén.

En autonom kurdisk region i Syrien, som i Irak, är ett skräckscenario för grannlandet Turkiet. Premiärminister Erdogan sade i går att Turkiet utan att tveka kommer att attackera mål inne Syrien om de används som baser för PKK.

Abdulbaset Sieda, ledare för Syriska Nationella Rådet, betonar att kurderna måste samarbeta med andra grupper för att störta Assad. Han menar att regeringsstyrkornas fredliga tillbakadraganden från kurdiska städer är ett sätt för Assad att skapa motsättningar mellan olika folkgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista