Facebook ökade omsättningen

Facebook rapporterade en nettoförlust på 157 miljoner dollar, eller 8 cent per aktie, i sin första delårsrapport efter börsintroduktionen. Omsättningen ökade med 32 procent till 1,18 miljarder dollar.

Borträknat kostnader för börsintroduktionen rapporterar Facebook en vinst på 12 cent per aktie, vilket motsvarar analytikernas förväntningar.

Det sociala nätverket säger sig ha ökat antalet användare till 955 miljoner, från 901 miljoner i slutet av mars.

Antalet Facebookanvändare i mobilen ökade med 67 procent till 543 miljoner, skriver AFP.

Annonsomsättningen, som utgör 84 procent av den totala, ökade med 28 procent till 992 miljoner dollar.

Facebook uppgav sin vinst per aktie för andra kvartalet förra året till 11 cent per aktie.

Trots den så kraftigt ökade omsättningen togs rapporten emot med blandade känslor. Investerarna är osäkra på företagets förmåga dels att omsätta ökningen på telefonfronten i ökade annonsintäkter, dels att på lång sikt generera större inkomster.

Aktiekursen, som vid börsens stängning låg på minus 8 procent, sjönk ytterligare på efterbörsen och landade på minus 11 procent.

Resultatet som presenterades i rapporten var en besvikelse, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank. Facebook är i ett läge då företaget måste visa att det går att generera vinst på sina användare, anser han.

– Det här är en första rapport som inte imponerar på något sätt. Och det kommer marknaden inte att gilla, säger Hemberg.

Det tycks enligt Hemberg finnas en naiv syn på de sociala medierna. Det är ännu för oklart vad Facebooks höga medlemsantal faktiskt är värt.

– Drömmen om de sociala medierna är större än förmågan att tjäna pengar. Att man har över 900 miljoner användare spelar ingen roll om man inte tjänar pengar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista