Traoré när han svor presidenteden i april 2012. Foto: Harouna Traore/Scanpix.

Hård press på Malis president att återvända

1:59 min

På fredagen väntas Malis president Dioncounda Traoré komma tillbaka till landet, efter att ha vistats över tre månader i Frankrike. Traoré misshandlades under ett upplopp i Malis huvudstad Bamako i maj i år, och har sedan dess vårdats på ett sjukhus i Paris.

De senaste dagarna har pressen hårdnat på presidenten att återvända till Mali för att bilda en samlingsregering, något som ses som ett första steg mot att bringa ordning i landet.

I ett videoklipp gör ett dussintal män armhävningar på rad under taktfasta militära tillrop. Men de är inte soldater utan helt vanliga civila i färgglada träningsoveraller som bestämt sig för att bilda ett medborgargarde. Planen är att ta saken i egna händer och själva invadera norra delen av landet, som i dag kontrolleras av olika rebellgrupper.

Det var efter en militärkupp i mars i år som tuareg-rebeller passade på att bryta sig fria från centralregeringen i söder. Till en början var det den sekulära separatistgruppen MNLA som drev på upproret, men sedan dess har den hårdföra islamistiska gruppen Ansar Dine tagit över alla de större städerna i norr. De sägs ha band till terrornätverket al-Qaida men exakt hur det samarbetet ser ut är det ingen som vet.

Det är inte bara norra Mali som präglas av kaos. Den interimsregering som tillsattes av militären efter statskuppen i mars har inte lyckats ta tag i situationen, presidenten har de senaste månaderna befunnit sig på ett sjukhus i Paris efter att ha blivit misshandlad. Han har fram tills nu vägrat komma hem. Militären sägs styra i kulisserna.

Och nu börjar omvärldens tålamod tryta. EU och USA är, precis som Malis grannländer, oroade över ett växande terrorhot. Den regionala samarbetsorganisationen i Västafrika, ECOWAS, kräver att politikerna i Bamako bildar en samlingsregering för att sedan formellt begära en internationell intervention.

Enligt ECOWAS har man 3 000 soldater som står redo. Ett sådant scenario verkar också krypa allt närmre - senast på torsdagkvällen sa en högt uppsatt militär till nyhetsbyrån AFP att Mali snart kommer att begära hjälp utifrån för att tackla rebellerna i norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista