SOK: "Fler medaljer än i Peking är vårt mål"

1:29 min

I kväll invigs OS i London och Sveriges olympiska kommitté SOK förväntar sig minst sex medaljer. SOK-chefen Stefan Lindeberg vill inte föra fram individuella idrottare, men om de 135 deltagarna inte levererar bättre än i Peking OS blir han besviken.

– Vi vill göra ett trendbrott, vi har haft en liten nedåtgående trend där vi inte riktigt har orkat satsa på så många talanger som vi skulle vilja under ett stort antal år. Det innebär att vi får en svacka i konkurrenskraft. Nu är vi på väg att bygga upp det igen med mer pengar så att fler kan få chansen, det tar några år innan vi får genomslag.

Men under sex medaljer är inte godkänt då?

– Nej, då når vi inte vårt mål.

Vem ska ta dem då?

– Det finns ett tjugotal potentiella medaljpositioner som vi har i den här truppen om vi bara tittar rent statistiskt. Några av dem kommer att göra det.

Du vill inte peka på någon?

– Nej, det skulle vi aldrig göra.

Samtidigt har ni egentligen betydligt högre ambitioner, hur ser de ut?

– Vi har en långsiktig vision om att kunna konkurrera med 20 medaljer både på sommar- och vintersidan.

När hade ni det senast?

Ja herregud, det var jättelänge sedan.

När är ni där då?

– 2020, 20 medaljer 2020.

SOK har också bestämt att hoppryttaren Rolf Göran Bengtsson ska leda den svenska truppen på invigningen. En ganska liten trupp av ett sextiotal, bara 35 idrottare. De flesta vill helt enkelt koncentra sig bättre inför tävlingarna. Den fanbärare som SOK först anmälde var däremot Rolf Göran Bengtssons häst.

– Vi gjorde det på skämt eftersom de låg på oss om att vi skulle tala om vem det är väldigt tidigt.  Vi ville vänta till väldigt sent, och för att lugna dem så lämnade vi in nomineringen av Ninja. Men de gick inte riktigt på den faktiskt, säger Stefan Lindeberg.

Lasse Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista