Foto: Pierre Torres/Scanpix.

Syriens rebeller larmar om stridernas strid

2:13 min

De syriska rebellstyrkorna gjorde sig på fredagen redo för ett avgörande slag om Aleppo, samtidigt som USA varnade för att den syriska armén förbereder sig för en massaker i landets största stad.

Regimstyrkor redan beskjutit flera områden i den sydvästra delen av staden Aleppo från helikopter, det uppger rebeller för AFP.

Den syriska armén har skickat förstärkning till staden och en säkerhetskälla säger till AFP att offensiv kan komma redan på fredagen.

– Specialstyrkor placerades under onsdagen och torsdagen i stadens utkanter och fler soldater har anlänt för att delta i motoffensiven på fredag eller lördag, säger källan i Aleppo.

På torsdagen rasade strider i staden, i delar av Damaskus och på flera andra platser. Minst 121 människor ska ha dödats, bland dem 64 civila, 24 regeringssoldater och 25 rebeller.

Även rebellerna har skickat förstärkning till Aleppo. En källa uppskattar att mellan 1 500 och 2 000 rebellsoldater anlänt från andra håll i landet för att förstärka de omkring 2 000 som redan finns i staden.

Samtidigt kom i dag uppgifter om att en syrisk parlamentsledamot i Aleppo har lämnat regimen och korsat gränsen till Turkiet. Hon säger i ett uttalande till arabiska Sky News att hon hoppar av den tyranniska regim som begår tortyr mot ett land som kräver ett minimum av rättigheter.

Det förvärrade säkerhetsläget i Syrien har tvingat personal från Internationella Röda Korset att lämna landet.

– På grund av den förvärrade situationen i Damaskus och andra områden har vi bestämt oss för att tillfälligt flytta 13 medlemmar av vår personal till Beirut, säger Rabab al-Rifai från ICRC i Damaskus till TT.

Kvar har ICRC cirka 50 medarbetare men i dag är inte alla områden tillgängliga. Bland annat Aleppo, där al-Rifai beskriver läget som mycket farligt, har ICRC ingen närvaro trots ett växande behov.

Ekot/TT

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista