2010 drabbades Ryssland av svår torka. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix.

Torka i Rysslands kornbod kan ge exportstopp

1:12 min

Årets ryska skördar ser ut att krympa av allt värre torka. Ryssland är världens största veteexportör och risken är att det blir som 2010 – ett exportförbud av ryskt spannmål.

Ryskortodoxa kyrkan i de sibiriska regionerna Altai och Kemerova håller bönestunder om regn. En extrem hetta hotar skördarna i områden som är något av Rysslands kornbod.

Temperaturerna har i juli inte gått under 30 grader i Altai som ligger i sydöstra Sibirien och gränsar i söder mot Kazakstan. Förra året var detta Rysslands femte största spannmålsproducent.

Nu har ryska jordbruksministeriet tvingats sänka sina skördeprognoserna för året till mellan 80 och 85 miljoner ton.

Från hela landet rapporteras 30 procent lägre skördar mot normalt. I söder i Krasnodarregionen minskades skördarna av översvämningarna.

Experter jämför situationen med 2010 års torka då spannmålsexporten stoppades av dåvarande premiärminister Vladimir Putin. Risken är stor att detta upprepas också i år om skörderesultatet sjunker under 80 miljoner ton – allt för att undvika högre matpriser.

Redan nu kostar två kilo vetemjöl här i Moskva lika mycket som i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista