Motståndet mot vitrysk kärnkraft möts med tuffa tag. Foto: Scanpix

Kärnkraftsmotståndare i Vitryssland fängslas

1:43 min

I Vitryssland har motståndare mot bygget av landets första kärnkraftverk fängslats. Oron är stark i landet som drabbades hårt av Tjernobylkatastrofen 1986. Men att protestera är inte tillåtet.

– Vi planerade en protest utanför ryska ambassaden i Minsk 18:e juli när kontraktet skrevs under mellan Vitryssland och Ryssland om att bygga ett kärnkraftverk utan att befolkningen fått en chans att säga sin mening om detta, säger Irina Sukhy som är ordförande för miljöorganisationen Ecodom.

Men innan alla hade ens samlats där greps flera av aktivisterna och hölls fängslade några dagar. Först i morgon släpps den siste ut en rysk kärnkraftsmotståndare, som också skulle delta.

Irina slapp fängelse eftersom hon är ensamstående mamma.

– Platsen där kärnkraftverket ska byggas är nära litauiska gränsen och ett av landets renaste och natursköna dit många brukar semestra, säger hon.

– Där finns ingen industri sedan tidigare och vattnet är renast i landet.

Motståndet mot det första kärnkraftverket i Vitryssland kopplas också till effekterna av Tjernobylkatastrofen 1986, som drabbade Vitryssland hårt. Dessutom hävdar Ecodom att det finns billigare och bättre energialternativ.

– Kraftverket byggs av Ryssland, det är ett ryskt projekt byggt med rysk kredit och de behöver det mer än vi gör, vi har andra möjligheter till billigare energi, säger Irina Sukhy.

Kontraktet som skrivits med Ryssland värderas till motsvarande 65 miljarder kronor och det är tänkt att stå klart 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista