Spaniens biträdande finansminister Fernando Jimenez Latorre. Foto: Paul White/Scanpix.

Spanien tar extralån för att stödja krisregioner

Spanien kommer att ta ett särskilt banklån på åtta miljarder euro för att finansiera likviditetsstöd till krisdrabbade regioner. Därmed undviker regeringen i Madrid obligations- och växellån på kapitalmarknaden, enligt Fernando Jimenez Latorre, Spaniens biträdande finansminister.

– Vi kommer att använda ett lån från det statliga lotteriet på omkring sex miljarder euro. Och vi har gjort upp med banker om ett lån på omkring åtta miljarder euro, sade han på en pressträff i Madrid på fredagen.

Fernando Jimenez Latorre tillade att finansdepartementet därför inte kommer att behöva justera i sin prognos och kalender för årets auktioner av växlar och obligationer.

Totalt beräknas Spaniens regering behöva 18 miljarder euro för att stödja ett halvdussin av Spaniens 17 regioner. Hittills är det bara Valencia som bett om stöd, men Katalonien och Murcia är två andra som flaggat för att det kan bli aktuellt.

Spaniens finansminister Luis de Guindos och hans tyske kollega Wolfgang Schäuble diskuterade möjligheten att skapa ett stödprogram med nödlån på 300 miljarder euro till regeringen i Madrid på ett möte i Berlin i tisdags, rapporterar Reuters med hänvisning till en EU-källa.

Stödprogrammet skulle hamna ovanpå det redan beviljade stödet på 100 miljarder euro till Madrid, som ska gå till kapitaltillskott till krisdrabbade spanska banker.

Enligt källan ska Schäuble ha sagt att han inte ville ta ställning till förslaget förrän eurozonens permanenta krisfond ESM aktiveras fullt ut senare i år.

Officiellt ville företrädare för den tyska regeringen på fredagen inte kännas vid uppgifterna.

TT

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista