Den olympiska flaggan vajade på halvstång under minnesgudstjänsten 6 september 1972. Arkivfoto: Scanpix.

Änkor hoppas på spontan manifestation vid OS

1:46 min

När olympiska spelen invigs i kväll hoppas anhöriga till de israeler som dödades under OS i München 1972 att publiken genomför en tyst manifestation för att hedra offren. Olympiska kommittén har tidigare avslagit begäran om en officiell tyst minut.

Det var under OS i München 1972 som en grupp medlemmar ur palestinska Svarta septemberrörelsen bröt sig in i OS-byn och tog elva israeler som gisslan, med krav på frisläppande av palestinska fångar. Samtliga elva dödades, de flesta när västtysk polis försökte frita gisslan.

Anhöriga till de dödade har krävt att en tyst minut ska hållas på OS-invigningen nu 40 år efter dramat.

De har fått stöd i sina krav av bland andra USA, Tyskland och Israel, och en namninsamling har fått ihop över 100 000 underskrifter, men den internationella olympiska kommittén har sagt blankt nej.

De menar att invigningen inte är rätt arena att minnas ett sådant mörkt ögonblick i den olympiska historien. I stället kommer minnesceremonier att genomföras senare under OS-veckorna.

Utrikesdepartementet i Israel kallar beslutet beklagligt och två av änkorna till de dödade israeliska idrottsmännen hoppas nu på publiken. De uppmanar alla att i en slags protest, hedra offren genom att resa sig när OS-basen ska invigningstala och därefter stå knäpptysta.

Frågan har också spätt på den politiska spänningen mellan Israel och palestinierna. En talesman för den palestinska myndigheten skickade ett brev till OS-kommittén och tackade för att den inte som han uttryckte det "går på Israels försök att utnyttja OS för egna propagandasyften, och för att den inte ytterligare spär på rasismen mellan folk"

En israelisk regeringstalesman svarade: "Om den palestinska myndigheten inte är villig att ta avstånd från palestiniers begågna terrorhandlingar, så är det i israeliska ögon ett stort frågetecken hur ärlig den palestinska myndigheten egentligen är i sitt engagemang för fred och försoning."

Johan-Mathias Sommarström, Jerusalem

#link=319507#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista