SEB:s vd Annika Falkengren menar att många företagskunder är försiktiga. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Starka kvartalsrapporter av svenska storföretag

1:45 min

De svenska storbolagen har klarat sig förhållande väl trots eurokrisen. Ekots genomgång av de senast två veckornas rapportering visar på flera starka kvartalsrapporter men samtidigt pekar koncernchefer på fortsatt osäkerhet kring sin försäljning i södra Europa.

Med ökad vinst och goda utsikter om framtiden, trots eurokrisen, tog låstillverkaren Assa Abloys vd Johan Molin i dag emot analytiker och journalister för att som en av de sista i raden av multinationella svenska bolag presentera sin kvartalsrapport.

– Jag är inte speciellt oroad för att vi inte ska kunna möta krisen, vi är väl rustade som företag, säger Johan Molin.

Det finns flera exempel på svenska storföretag som går bra. Som bankerna som tillsammans ökade sin vinst med omkring 22 miljarder kronor jämfört med andra kvartalet i fjol.

SEB:s Annika Falkengren tycker ändå att försiktigheten bland deras företagskunder på sistone är slående.

– Just det här kvartalet har det varit väldigt mycket att sitta väldigt still i båten med väldigt lite aktivitet, säger hon.

En av de rapporter som överraskade mest negativt var telekomföretaget Ericsson som mer än halverade sin vinst jämfört med i fjol under Hans Vestbergs ledning och även deras konkurrenter har det tufft.

– Ja, vi ser ju att industrin har det tufft och vi har också en lite jobbig situation, men vi är rätt stabila i vår verksamhet, säger han.

De bolag som har en stor andel kunder i södra Europa är särskilt utsatta. Det har märkts i veckan när flera europeiska personbilstillverkare som Peugeot kommit med sina rapporter.

Noterbart i flera rapporter är att det går olika bra i olika delar av världen just nu. Den låga tillväxten i Brasilien påverkar lastbilstillverkare som Scania och AB Volvo där Olof Persson är koncernchef.

– Vi har redan annonserat att vi drar ner lite grann i Brasilien, säger Persson.

Som helhet har Stockholmsbörsens index stigit blygsamt de senaste två veckorna – plus 1,7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista