Folket avgör om presidenten ställs inför riksrätt

2:05 min

I Rumänien pågår förberedelserna inför folkomröstningen på söndag. Då ska Rumänien avgöra om den avstängde presidenten Traian Băsescu ska ställas inför riksrätt eller få vara kvar vid makten.

Det rumänska folket, liksom EU:s ledare, oroas för att de demokratiska spelreglerna åsidosätts.

– Det är som ett spel och de har förändrat reglerna under tiden som de har spelat, säger Adrian Tudoreanu.

Han jobbar som ingenjör och bor i Bukarest.

För Adrian Tudoreanu är det en självklarhet att rösta för president Traian Băsescu. Han är bekymrad på vilket sätt den sittande regeringen med premiärminister Victor Ponta i spetsen försöker ta hela makten i Rumänien.

På några få dagar i början av juli fick Ponta med stöd av parlamentet Băsescu avstängd.

Regeringen anklagar honom för att ha gjort mer än tillåtet när han skulle driva igenom besparingar för ett par år sen, för att Rumänien skulle få lån från internationella valutafonden IMF.

Det hela handlar om en maktkamp. Inför folkomröstningen hade regeringen tänkt ändra reglerna till deras fördel och till Băsescus nackdel. Men efter hård kritik från bland annat EU-håll så ska folkomröstningen i morgon nu genomföras enligt landets grundlagar.

Folkomröstningen blir giltig bara om valdeltagandet uppgår till över 50 procent. Regeringen har lagt ner tid och resurser på propaganda inför valet.

Traian Băsescu själv ser som enda utväg att uppmanat sina anhängare att bojkotta folkomröstningen, för att han ska få behålla makten.

Mihai Florine som kör taxi i Bukarest ska göra precis som Băsescu uppmanat. Han stöder honom, men rösta ska han inte.

– Nej, jag ska inte rösta, för jag stöder Băsescu, säger han.

Är du inte orolig att den andra sidan ska vinna?

– Jag kan inte ändra något med en röst och att inte rösta är att visa att man stöder Băsescu, säger Mihai Florine, medborgare i Rumänien – ett land som blev en demokrati bara för 23 år sen.