Systembolagets monopol skulle inte gå att upprätthålla, menar FP. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Gårdsförsäljningsfrågan utan lösning i sikte

2:00 min

Ska gårdar få sälja egenproducerade alkoholhaltiga drycker eller inte? Efter ett och ett halvt års diskussioner, motioner och utredningar så är det fortfarande en sakfråga som alliansen inte kan enas om.

Göran Johansson på bryggeriet Nyckelbydal på Ekerö utanför Stockholm vet dock var han står i frågan.

– Det skulle underlätta rejält att kunna komma ut och sälja direkt till de som har hört talas om oss lokalt. Det skulle fungera förträffligt för oss, säger han.

Gårdsförsäljningen av alkohol är splittrad fråga inom regeringen där Moderaterna och Centerpartiet ställer sig på bryggeribranschens sida och är för gårdsförsäljning av öl och vin, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna är emot.

För Folkpartiet är det här en rent juridisk fråga. Om man tillåter försäljning av alkohol på andra ställen än på Systembolaget så kommer EU:s lagstiftning inte tillåta att man behåller Systembolagets monopol i Sverige. Carl B Hamilton är folkpartist och med i Systembolagets styrelse.

– Det förefaller som om regeringspartierna har kört fast och jag tycker att det mycket olyckligt därför att det finns ett antal företag och gårdar som planerar och funderar på det här, men där de riskerar att investera för tiotusentals, kanske hundratusentals kronor i någonting som är väldigt osäkert – om det någonsin kommer att bli av, säger Hamilton.

Ett och ett halvt år efter att en statlig utredning ställde sig positiv till gårdsförsäljningen, så har fortfarande inget beslut tagits om man ska tillåta gårdsförsäljning eller inte.

Folkhälsominister Maria Larsson vill inte kommentera gårdsförsäljningsfrågan in nuläget, medan den är under beredning. Men det finns heller ingen tidsplan för när beredningen ska vara klar, enligt departementet. Men Göran Johansson, som just öppnat sitt bryggeri, skulle vilja se ett beslut innan dess.

– Det är en väldigt lantlig bit av Sverige, med lantbruk och traktorer runtomkring, och det finns många andra sådana ställen med duktiga bryggare, som sitter uppe i Västerbotten, eller var som helst. Det kanske kan gynna småskaligheten. Det är fint att prata om småskalighet, men det är kul att se den också, säger Göran Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista