Tyskland får bakläxa på vallagen

1:54 min

Med bara drygt ett år kvar till nästa parlamentsval står Tyskland utan regler för hur platserna i förbundsdagen ska fördelas. Författningsdomstolen tycker att den nuvarande vallagen strider mot konstitutionen och gynnar stora partier.

Förbundskansler Angela Merkel och hennes regering har fullt upp med att försöka få rätsida på skuldkrisen i Europa. Nu får regeringen ett nytt uppdrag att lösa fort, att stifta en ny vallag som håller måttet.

Den nuvarande gör det inte, enligt den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe. Redan hösten 2013 är det val igen och då måste en ny lag vara på plats.

Domstolen vänder sig framför allt mot att den som röstar lägger en röst på person och en röst på parti – det gynnar stora partier. Utslaget är en knäpp på näsan för Merkel och hennes konservativa kristdemokrater som tack vare valsystemet fick 24 extra platser i förbundsdagen i det förra valet 2009.

Oppositionen, som drivit frågan om vallagen, har inte varit sen att försöka vinna politiska poäng nu när författningsdomstolen gått på deras linje.

– Det är det högsta politiska straffet som nu delas ut till Merkel och hennes regeringskoalition för att de har försökt dra nytta av systemet, säger Thomas Opperman, talesperson för Socialdemokraterna.

Redan 2008 fick valsystemet i Tyskland kritik och nu underkänns ett redan omgjort system. Regeringen har hittills inte låtit oppositionen vara med diskutera frågan om ny vallag, något som De grönas Volker Beck hoppas att det blir ändring på nu.

– Regeringen måste bjuda in alla till bordet och inte bara ha sina egna intressen för ögonen, säger han.

Utslaget påminner också om den makt författningsdomstolen har i Tyskland. Senare i sommar, eller i höst, väntas domstolen fatta beslut i frågan om euroländernas permanenta räddningsfond, ESM.