Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Viltet ökar snabbt i skogarna

2:09 min

Den milda vintern och fortsatt gynnsamt gör att de vilda djuren i våra skogar blir fler. Vildsvin, rådjur och älgar väntas öka, och ökningen kan gå snabbt.

– Som jägare ser man ju med glädje när en älgko kommer med en två och ibland tre kalvar. Dessutom är det många som ser rådjur med både två och tre kid och det är ju ett tecken på att mammorna har haft det bra och är väl rustade, säger Bertil Nilsson, ordförande för Jägareförbundet i Jönköpings län.

De två kalla vintrarna gick hårt åt de vilda djuren, inte minst rådjur och vildsvin som minskade rejält. Sedan fick vi en riktigt mild vinter som gynnade viltet.

Förra sommaren blev varm och nederbördsrik vilket gjorde att det växte mycket som djuren kunde äta. Även årets regnrika sommar har varit bra för viltet.

– Vi har ett oerhört frodigt bärris och det är bra föda för älgar och rådjur och lövslyet växer så att det knakar just nu, säger Bertil Nilsson.

Göran Cederlund som är forskare inom viltförvaltning säger att gynnsamma förhållande snabbt kan få effekt på viltstammarna, bland annat för rådjuren.

– Rådjursstammarna växer väldigt snabbt. De kanske växer så snabbt att man inte riktigt hänger med i svängarna. Man får många djur som dör på vägarna och hinner inte skjuta av i den omfattning man önskar.

En annan faktor som gynnar viltet är de hyggen som uppstod i samband med stormarna Gudrun och Per för några år sedan. De jättelika hyggena förvandlats till rena smörgåsborden för djuren.

– Ja, det är nog nu vi börja se effekterna. Det är ungskogar som skapas som ger den stora födomängden för många av växtätarna, det behöver alltså gå några år innan vi får full effekt, säger Göran Cederlund.

Jägaren Bertil Nilsson gläds över att viltstammarna växer, men menar samtidigt att det gäller att hålla stammarna på lagom nivåer, inte minst när det gäller vildsvin.

– Vi jägare måste samarbeta med jordbrukarna för att hålla nere stammarna. Det är ju förödande för lantbrukare att få åkermark fördärvad av vildsvin.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista