James Holmes och hans försvarsadvokat i rätten. Foto: RF Sangosti/Scanpix.

Dokument: Denverskytten patient hos psykiatriker

1:14 min

Amerikanen James Holmes som är gripen för dödskjutningarna på en biograf i Denver, Colorado var patient hos en psykiatriker när han han begick dåden.

24-åringen som greps för att ha skjutit ihjäl 12 människor och skadat 58 på en biograf i Colorado förra veckan verkar ha gått på psykiatrisk behandling. Det visar dokument från hans försvarare.

Det är i dokument som James Holmes försvar lämnat in till rätten som det avslöjas att han kan ha fått behandling av en psykiater vid universitetet i Colorado, där han studerade.

I en begäran vill försvaret ha utrett vem som läckt uppgifter till medier om att Holmes ska ha skickat ett paket med en anteckningsbok innehållande noteringar om en väpnad attack till psykiatern, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Läckorna äventyrar Holmes rätt till en opartisk process. Kommunikationen mellan Holmes och hans psykiater bör inte offentliggöras eller användas som bevis utan är skyddat material mellan en patient och dennes läkare, hävdar försvaret i begäran.

Flera medier har rapporterat att myndigheterna har beslagtagit ett  paket  i universitetets postrum från James Holmes till psykiatern i måndags, men det är ännu oklart när det postades.

I begäran från försvaret anges inte när Holmes ska ha börja träffat psykiatern eller om någon behandling pågick vid tiden för dödsskjutningen.

Åklagaren uppmanade rätten att tillbakavisa försvarets begäran och hävdade att den byggde på felaktiga uppgifter.

Beslut kan komma på måndag då James Holmes väntas framträda i rätten när anklagelserna mot honom tas upp på nytt.

Den 24-årige James Holmes hålls nu i isoleringscell. Om han fälls kan han dömas till dödsstraff. I Colorado har en person avrättas sedan dödsstraffet återinfördes 1976.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista