1 av 2
Handeln med konventionella vapen, alltså allt från krigsfartyg till pistoler, har hittills varit oreglerad i många länder. Foto: Rahmat Gul/Scanpix.
2 av 2
Paul Beijer. Foto: Johan Bergendorff.

FN kunde inte enas – inget avtal om vapenhandel

1:42 min

FN:s förhandlingar om ett bindande globalt avtal som reglerar vapenhandel avslutades i går kväll utan att länderna kunde enas. Tiden räckte helt enkelt inte till för att komma i mål, sa Sveriges chefsförhandlare ambassadör Paul Beijer, som var besviken.

– Avtalet i sig är stort och tekniskt komplicerat och i slutändan visade det sig att fyra veckor räckte helt enkelt inte till för att få ihop alltihopa och det var ju väldigt synd. Det händer inte så sällan att man stoppar klockan och håller på en extra natt.

– Men vi insåg på slutet att vi hade mer att göra än så. Och då var det bara att konstatera att vi får avsluta konferensen och arbeta vidare senare, säger Sveriges chefsförhandlare ambassadör Paul Beijer.

Paul Beijer räknar med att FN:s generalförsamling begär fortsatta förhandlingar i höst. En omröstning i generalförsamlingen skulle dessutom bara kräva två tredjedelars majoritet för att färdigt avtal ska gå igenom.

Fler än 90 länder stod bakom det förslag som nu låg på bordet, men det krävdes denna gång att FN:s samtliga 193 länder var överens och USA, Kina och Ryssland bad om mer tid.

För USA:s del handlar det bland annat om att man inte vill reglera ammunition, och att varje amerikans rätt att bära vapen inte får inskränkas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa i ett uttalande att han var besviken över bakslaget, men att förhandlingarna lagt en god grund att bygga vidare på.

Varje minut dör en människa av väpnat våld i världen och handeln med konventionella vapen, alltså allt från krigsfartyg till pistoler, har hittills varit oreglerad i många länder.

Avtalsförslaget krävde myndigheter som kontrollerar att vapen som exporteras inte hamnar i orätta händerna på kriminella, terrorister eller regimer som inte respekterar mänskliga rättigheter, och inte heller förvärrar konflikter.

Men flera stater har hållit emot i förhandlingarna, bland annat Syrien, Nordkorea, Iran, Egypten och Algeriet.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista