Några källor säger att 50 000 var på plats, andra påstår att de var uppemot 100 000 deltagare. Foto: Kyodo News/Scanpix.

Tiotusentals demonstrerade mot utsläpp i Kina

1:41 min

På Kinas östkust demonstrerade i dag tiotusentals invånare och miljöaktivister för stängningen av en pappersfabrik i staden Qidong. Efter sammandrabbningar med polis ska myndigheterna nu ha gått demonstranterna till mötes, och lovat stänga av en stor avloppsledning från fabriken.

Målet för protesterna är en pappersfabrik i hamnstaden Qidong, som ligger vid Yangtzeflodens norra strand, tvärsöver vattnet från Kinas största stad Shanghai.

Miljöaktivister har i flera år hävdat att fabriksbygget, med avlopp ut i floden, kommer att vara förödande för traktens fiskevatten, och under den senaste tiden har protesterna vuxit i styrka.

I morse sägs tiotusentals invånare ha gått med i demonstrationen. Några källor säger att 50 000 var på plats medan andra påstår att de var uppemot 100 000 deltagare.

Flera bilar ska ha välts och enligt en fotograf från nyhetsbyrån AFP ska demonstranter också ha tagit sig in i de lokala myndighetskontoren. Därifrån ska de ha kommit ut och viftat med konjaksflaskor och cigarettlimpor, som sägs vara typiska mutgåvor som fabrikörerna och de lokala myndigheterna utväxlar sinsemellan.

Miljöprotesterna blir allt vanligare runtom i Kina och allt större i omfattning. För några veckor sedan drabbade demonstranter samman med polis i staden Shifang i provinsen Sichuan i nordvästra Kina. Där gällde det en fabrik för kopparlegering som aktivister påstår har förgiftat miljön och gett delar av lokalbefolkningen cancer. Utbyggnaden av den fabriken har nu avbrutits.

Även dagens protest verkar alltså ha lyckats. Myndigheterna har lovat att stoppa projektet med avloppsledningen tills vidare.

Men samtidigt sägs i dag namnet på staden Qidong ha blockerats på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista