Syriska regimen slår till mot Aleppo

Syriska armén har i dag inlett den väntade motoffensiven mot rebeller i Aleppo, Syriens största stad. Syriska styrkor strömmar in i stadens södra delar sedan armén i flera dagar samlat trupper kring staden, enligt aktivister.

– Upprorets hårdaste strider pågår i flera av stadens delar, sade Rami Abdelrahman, ledare för den Londonbaserade aktivistgruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter till nyhetsbyrån AFP.

Enligt brittiska BBC:s reporter Ian Pannell på plats i Aleppo har stridigheter utbrutit på flera håll och helikoptrar rör sig i luftrummet ovan staden.

Maktkampen om Aleppo, med 2,5 miljoner invånare, är viktig för både regimen och rebellerna. Enligt BBC:s korrespondent är stämningen bland oppositionssoldaterna dock tryckt – de står inför en stor militär övermakt i den här striden.

Invånare i de rebellkontrollerade stadsdelarna kan ses lämna staden för att sätta sig i säkerhet på landsbygden, skriver BBC. Rebellsoldaterna hävdar att de förstört flera stridsvagnar. Det har inte gått att bekräfta, men enligt korrespondenten på plats har de både granatkastare som kan göra det och kunskapen om hur man använder vapnen mot stridsvagnar.

Den syriska regimen har under natten utsatt delar av Aleppo för granateld och boende söker skydd i källarlokaler. Flera offer ska ha krävts redan.

Regimtrupperna har samlats under de senaste två dagarna och började på morgonen röra sig mot Salaheddin-området, förstärkta med stridsvagnar och helikoptrar. Stadsdelen är ett av Aleppos starkaste rebellfästen sedan de tog över staden den 20 juli.

Även vid Sakhour-området pågår strider, enligt oppositionella gräsrotsaktivister.

Flera västregeringar har varnat för att den syriska regimen skulle slå tillbaka, också mot civilbefolkningen, efter förra veckans nederlag i staden.

Också väpnade rebeller från Fria syriska armén, FSA, har samlat styrkor i flera delar av Aleppo under den senaste veckan.

Ekot/TT