En familj lämnar en osäker stadsdel i Aleppo i går. I dag tog striderna fart mellan regimstyrkorna och rebellerna som håller delar av storstaden. Foto: Pierre Torres/Scanpix.

Syriska regimens offensiv mot Aleppo inledd

Omvärlden fruktar en massaker i den syriska storstaden Aleppo. Ändå avfärdar USA likheterna med Benghazi, där en hotande slakt på civila fick världssamfundet att ingripa.

Konstant skottlossning bland illa skadade bostadshus i stadsdelen Salaheddin i sydvästra Aleppo. Stora granathål gapar i husen mittemot filmaren. Det ryker ur några fortfarande brinnande lägenheter bakom granathålen.

Videon kommer från rebellerna själva och går inte att verifiera, men den stämmer med den bild flera europeiska journalister på plats i andra delar av Aleppo har gett i dag.

De har rapporterat om hur de hör intensiva strider, konstant artillerield och  attackhelikoptrar i luften sedan tidigt i morse, framför allt i Salaheddin, en stadsdel som rebellerna tagit kontrollen över.

Brittiska BBC:s korrespondent Ian Pannell på plats i Aleppo rapporterar om hur helikoptrar flyger över och om hur han sen tidigt i morse hör ljudet av konstant artilleribombardemang, framförallt mot stadsdelen Salaheddin i sydvästra Aleppo som hålls av rebellerna.

Pannell ser människor fly, familjer hoppackade på flaken på pickuplastbilar. Men alla kan inte fly ut ur staden, en del har flytt till parker i något säkrare stadsdelar än de egna, andra är fast i sina hem för att det inte längre finns vägar ut ur deras delar av staden.

Omvärlden oroar sig för att vad som kommer att äga rum i Aleppo blir en massaker. Till och med från Ryssland, den syriska regimens stormaktsbeskyddare, uttalas nu oro. Den ryske utrikesminister Sergej Lavrov varnade på förmiddagen för vad han kallade en "förestående tragedi" i Aleppo.

Men Lavrov fortsatte med att säga att den syriska regimen inte kan förväntas acceptera att väpnade rebeller ockuperar delar av Aleppo, Syriens största stad.

Ryssland har i dag också sagt att man inte accepterar det skärpta vapenembargo mot Syrien som EU beslutade om i måndags. Enligt beslutet ska EU-staterna inspektera fartyg som misstänks vara på väg mot Syrien med vapen. Det mesta av Syriens vapenarsenal har ryskt ursprung och i dag sa Ryssland att man inte kommer att tillåta att ryskflaggade fartyg inspekteras av EU-stater.

Washington oroas för en massaker i Aleppo, men avfärdar alla jämförelser med en annan stor arabisk stad där en massaker hotade förra året: Benghazi i Libyen.

Det var hotet om att Kadaffis styrkor skulle gå in i Benghazi och åstadkomma massdöd där som ledde till det internationella ingripandet i Libyen.

Men förutsättningar är helt annorlunda i Syrien, säger USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista