Ny grundlag diskuteras i Somalia

2:27 min

Drygt 800 utvalda delegater ska komma överens om utkastet till en ny konstitution för det krigshärjade Somalia. I gårkväll fick samtalen avbrytas när en bomb sprängdes i närheten.

Tanken är att samtalen ska återupptas i dag. När den nya grundlagen kommit på plats ska Somalia välja ny president, ett val planerat till den 20 augusti i år. Men allt fler tvivlar på att det valet verkligen komma kunna genomföras.

En av de som tvivlar är Somalia-experten Rashid Abdi i Nairobi.

– Just nu så låtsas alla bara som att allting går framåt, som att valet faktiskt kommer hållas den 20 augusti. Om du pratar med diplomater här i Nairobi så säger de att de är mycket positiva till den politiska processen, fast alla vet hur genomkorrupta delegaterna är, säger Rashid Abdi.

De här utvalda 825 delegaterna som ska ta beslut om grundlagen och senare utse en ny president är helt avskurna från den verklighet som folket i Somalia i dag lever i, säger Rashid Abdi. Han är en av de mest namnkunniga experterna på Somalia, före detta analytiker på International Crisis Group och i dag krönikör på den kenyanska dagstidningen Daily Nation.

Abdi får stöd för sina åsikter i flera rapporter som kommit nyligen från både FN och människorättsgrupper, som visar att upp emot 70 procent av det bistånd och budgetstöd som bland annat EU och USA ger till den temporära regeringen, TFG, försvinner innan det når befolkningen.

Samtidigt är det just de politiska ledarna i TFG som omvärlden hoppas på till slut ska lyckas ena Somalia nu när den militära insatsen faktiskt verkar gå framåt.

De senaste månaderna har TFG:s styrkor tillsammans med Afrikanska unionens soldater och kenyanska trupper lyckats ta tillbaka stora delar av södra Somalia från islamistmilisen al-Shabaab.

Men, säger Rashid Abdi, den politiska process som nu pågår, med val av ny president och ny grundlag är helt bakvänd – TFG har ingen legitimitet och kommer inte kunna skapa den nationella enighet som Somalia så förtvivlat behöver när kriget väl är över.