Bulgariska bärplockare bussas hem

1:49 min

Alla bulgariska bärplockare som just nu inkvarterats i Gärdesskolan i Stockholm kommer att bussas hem tidigt i morgon. Samtidigt kommer fler och fler bulgarer till Stockholm för att få hjälp.

Längs med väggarna i Gärdesskolans gymnastiksal är madrasser och filtar uppradade. Många vilar, andra spelar kort för att få tiden att gå.

Zlata är en av de 150 bulgarer som kommer att bussas hem i morgon. Hon känner sig som många andra lurad till Sverige i tron om att det går att tjäna pengar. Väl framme i bärskogen, både somnade och vaknade hon hungrig.

– Hemma väntar min man, men han vet inget om vad som hänt. Han tror att jag är här och tjänar pengar.

Anki Hofström är fältassistent på Östermalm. Hon sitter vid ett bord och serverar kaffe och smörgåsar.

– Det är svårt att beräkna antal, det kommer nya personer hela tiden. Igår när vi beställde hamburgare fick vi gå och köpa mer flera gånger.

Stockholms stad har under dagen hållit en telefonkonferens för att stämma av läget med de bulgariska bärplockarna. Östermalms tillförordnade stadsdelsdirektör Mats Claesson räknar med att Bulgariens ambassad fortsätter att skicka bussar så länge behovet finns.

– Det kommer att beställas ytterligare bussar från Bulgarien som kommer upp och hämtar och det är något som sker efter behov. Man bedömer situationen som uppstår, vi vet bland annat att det kommer fler bussar på måndag.

Anki Hofström på Stockholms stad fortsätter att dela ut mat och andra förnödenheter i Gärdesskolan i Stockholm.

– Det är sorgligt. Man känner sig som någon som delar ut allmosor till vuxna människor som vill jobba, men istället måste tigga mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.