Bulgariska bärplockare utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Bulgariska bärplockare bussas hem

1:49 min

Alla bulgariska bärplockare som just nu inkvarterats i Gärdesskolan i Stockholm kommer att bussas hem tidigt i morgon. Samtidigt kommer fler och fler bulgarer till Stockholm för att få hjälp.

Längs med väggarna i Gärdesskolans gymnastiksal är madrasser och filtar uppradade. Många vilar, andra spelar kort för att få tiden att gå.

Zlata är en av de 150 bulgarer som kommer att bussas hem i morgon. Hon känner sig som många andra lurad till Sverige i tron om att det går att tjäna pengar. Väl framme i bärskogen, både somnade och vaknade hon hungrig.

– Hemma väntar min man, men han vet inget om vad som hänt. Han tror att jag är här och tjänar pengar.

Anki Hofström är fältassistent på Östermalm. Hon sitter vid ett bord och serverar kaffe och smörgåsar.

– Det är svårt att beräkna antal, det kommer nya personer hela tiden. Igår när vi beställde hamburgare fick vi gå och köpa mer flera gånger.

Stockholms stad har under dagen hållit en telefonkonferens för att stämma av läget med de bulgariska bärplockarna. Östermalms tillförordnade stadsdelsdirektör Mats Claesson räknar med att Bulgariens ambassad fortsätter att skicka bussar så länge behovet finns.

– Det kommer att beställas ytterligare bussar från Bulgarien som kommer upp och hämtar och det är något som sker efter behov. Man bedömer situationen som uppstår, vi vet bland annat att det kommer fler bussar på måndag.

Anki Hofström på Stockholms stad fortsätter att dela ut mat och andra förnödenheter i Gärdesskolan i Stockholm.

– Det är sorgligt. Man känner sig som någon som delar ut allmosor till vuxna människor som vill jobba, men istället måste tigga mat.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Fakta: Bulgariska bärplockare i knipa

  • I Mehedeby i norra Uppland slog flera hundra bärplockare från Bulgarien läger i mitten av juli. Dessa utsattes för stenkastning av ortsbor. Bärplockarna vill åka hem på grund av spänningarna och för att det inte finns tillräckligt med bär i skogarna.
  • I Kopparberg dök bulgariska bärplockare upp på socialkontoret i mitten av juli och frågade efter hjälp med mat och pengar för hemresa.
  • Till byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna kom 100 bärplockare i juli. Dessa har uppgivit att de har lämnats i skogen av en lastbilutan någonstans att ta vägen.
  • Bärplockare har även samlats utanför bulgariska ambassaden i hopp om att få hjälp att komma hem.
  • En 43-årig man häktades den 23 juli misstänkt för människohandel, efter att tre personer anmält att de blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär i Sverige. Väl på plats fick de dock klara sig helt själva. Samma man har tidigare åtalats, men friats, för att ha utnyttjat bärplockare.
  • Ett krismöte hölls den 24 juli med polis, socialförvaltning och kommunrepresentanter från Dalarna, Uppland och Gävleborg samt den bulgariska ambassadören för att diskutera hur och vem som ska hjälpa bärplockarna att komma hem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista