Svensk publik vid fotbolls-EM i Ukraina. Foto: Fredriks Sandberg/Scanpix

Många supportrar smittade under fotbolls-EM

1:57 min

Samtidigt som OS i London startar börjar det visa sig vilka sjukdomar som drabbade de svenska fotbollsfansen under EM. I juni ökade anmälningarna med Ukraina som smittoland för flera sjukdomar, bland dem salmonella, visar siffror från Smitskyddsinstitutet.

– Vi kan se en tydlig ökning för landet Ukraina, det dyker upp i flera anmälningar av campylobakter, salmonella och ehec-infektion, säger Sofie Ivarsson som är epidemiolog.

– Det kan man förklara med att Ukraina inte är ett vanligt resmål för svenskar, men i samband med fotbolls-EM har fler rest dit. Ju fler som reser dit desto fler fall hittar man.

Efter fotbolls-EM har Smiddskyddsinstitutet sett en tydlig ökning av antalet personer som uppger Ukraina som smittoland för sjukdomar som smittar via mat.

Under perioden 1 juni till 10 juli drabbades drygt 20 personer av campylobakter, nio personer av salmonella och en person av ehec under en vistelse i Ukraina. Många av de insjuknade var yngre är 30 år.

Det kan jämföras med samma period förra året, då endast en person uppgav Ukraina som smittoland för en infektion av campylobakter.

När det gäller könssjukdomarna klamydia, gonorré och syfilis är det hittills bara några enstaka fall som rapporterats in med smittoland Ukraina.

Men det kan bli fler säger, Torsten Berglund, utredare på Smittskyddsinstitutet. Sjukdomarna ger inte alltid symptom och rapporteras istället in när de upptäcks, vilket kan vara flera månader senare.

Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC, har varnat för att stora sammankomster som EM och OS kan öka sjukdomsutbrotten. Bland annat för att många människor samlas på samma plats.

Men inför OS finns inga speciella varningar säger Thomas Tegenfeldt, tillförordnad generaldirektör, utan vanliga reserekommendationer gäller:

– Det är viktigt med handhygien, det är viktigt att se till att man inte äter mat som är dålig, att se över sin vaccinationsstatus. Och sedan, naturligtvis, att ha säkert sex och stanna hemma om man är sjuk.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista