1 av 2
Hazare när han släpptes ur fängelse i fjol. Foto: Sajjad Hussain/Scanpix.
2 av 2
Folkrättsaktivist Anna Hazare kämpar mot korruptionen i landet och går nu åter ut i hungerstrejk. Foto: Mustafa Quraishi/Scanpix

Indisk antikorruptionsaktivist i ny hungerstrejk

Indiske aktivisten Anna Hazare, som i fjol samlade stort stöd för sina hungerstrejker mot korruption, inledde i dag en ny fasta med krav om tuffare tag mot korruption.

Hazare och hans följare vill att parlamentet stärker en antikorruptionslag som är under behandling. Hazare vill också att en speciell utredningsgrupp tillsätts för att utreda korruptionsanklagelser mot 15 ministrar, inklusive landets premiärminister Manmohan Singh.

Den 75-årige aktivisten hotar att svälta sig till döds om kraven inte möts.

Flera skandaler har ställt till problem för den indiska regeringen de senaste åren, såsom korruption kring samväldesspelen i Delhi och telekom-skandalen i fjol, då ministern Andimuthu Raja anklagas ha sålt telefrekvenser för en bråkdel av marknadsvärdet. Det beräknas ha kostat landet motsvarande en kvarts biljon kronor.

Anna Hazares tidigare fastande skapade stor uppmärksamhet kring frågan om korruption och orskade stor huvudbry för premiärminister Singh, som betraktades som "Mister Clean" i indisk politik.

TT

Anna Hazare

Kisan Baburao Hazare, känd som Anna Hazare, är född 1937 och återvände efter 15 år i armén till sin hemby i delstaten Maharashtra, varpå han fick den torftiga byn på fötter genom politisk kamp. Han har även drivit igenom offentlighets- och öppenhetslagar och har använt sig av hungerstrejker, liksom hans förbild gjorde – mahatma Gandhi.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista