I dag beslutar landstingen själva hur reglerna ska se ut rörande assisterad befruktning. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Utredning kan ge lesbiska lika rätt

2:13 min

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, kommer i höst utreda hur reglerna kring assisterad befruktning för samkönade par ska bli mer likvärdig över hela landet. I dag gör flera landsting skillnad på om paren är hetero- eller homosexuella.

– Vi kommer titta på om det är läge att ta fram ett mer enhetligt regelverk på nationell nivå, så att det blir mer lika i landstingen, säger Göran Stiernstedt som är chef vid SKL:s avdelning för vård och omsorg.

I sju år har kvinnliga samkönade par haft tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården. Det innebär alltså att lesbiska par, precis som heterosexuella par, under en period kan erbjudas insemination av sitt landsting.

Men i och med det kommunala självstyret är det i slutändan landstingen själva som beslutar hur reglerna ska se ut rörande assisterad befruktning.

Och i två landsting, Västerbotten och Västernorrland, ges inte kvinnliga samkönade par samma möjligheter som heterosexuella par.

Där får ett lesbiskt par betala för insemination – omkring 12 000 kronor per försök. Till skillnad från heterosexuella par.

Det kritiseras av RFSU, men även från politiskt håll  – från både höger och vänster.

– Att man skulle ha olika villkor i olika delar av landet, måste man anse är otillfredställande, säger Börje Vestlund, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

SKL:s utredning i höst är en del i ett större arbete, där man alltså nu vill harmonisera landstingens olika regler. Det är inte bra om de i stor utsträckning skiljer sig åt sinsemellan, eller om de ligger långt från nationella bestämmelser.

Både Västerbotten och Västernorrland säger till Ekot att de väntar in SKL:s riktlinjer, för att därefter ompröva sina regler.

– Vi var på väg att ser över dem, men avvaktar nu i väntan på vad SKL kommer fram till, säger Karin Lundström, socialdemokrat och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten.

Det största bekymret för SKL är nu att i sina regelverk förhålla sig till det kommunala självstyret.

– Det är precis den punkten som kan vara känslig. Men mot det står då medborgarens kvar på att det ska vara någorlunda lika, och rättvist, och jämlikt. Och det är inte säkert att det blir helt lika, men det kan ju komma ett förslag att det blir mer lika än tidigare.

RFSU förutsätter att SKLs riktlinjer efter att dom utrett frågan i höst kommer att innebära att man rekommenderar alla landsting att ha lika vård på lika villkor, icke diskriminerande på grund av sexuell läggning, säger Ann Svensén, policychef på RFSU.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista