1 av 2
2 av 2
Soldater och studenter i området tilldelas platser på de tomma OS-läktarna i London för tillfället. Foto: Anthony Devlin/Scanpix.

Ilska över tomma OS-läktare i London

0:35 min

I London börjar nu klagomål på de olympiska spelen höras. Det har varit mycket svårt att få biljetter, men under de första dagarna har tusentals läktarplatser ändå stått tomma.

Biljettfrågan har varit infekterad inför OS. Man kan bara köpa biljetter på nätet, där man anmäler sitt intresse och hoppas att man blir utvald. Det är ett slags lotteri och många intresserade har blivit utan biljetter.

Nu visar det sig att tusentals platser gapat tomma under spelens första dagar, på attraktiva arenor som simningen, tennisen i Wimbledon, beachvolleybollen och gymnastiken. Det verkar som det varit de speciellt inbjudna – sponsorer och viktiga personer – som inte dykt upp.

– Skamligt, har man fått biljett ska man komma, säger besökaren Harry Harris.

Harry Harris har lyckats få biljett till damernas simhopp i dag, men det var först efter fem försök på webbplatsen och flera timmars väntan.

Sponsorföretagens makt över OS-arrangemangen har fått mycket kritik och nu kanske deras VIP-gäster inte ens går på tävlingarna. En förklaring som getts är de också var på den långa invigningen och att de kanske varit lite trötta sedan dess.

Kulturminister Jeremy Hunt är inte heller nöjd. Kan företagen inte fylla platserna ska folket få dem, säger han och lovar en skyndsam utredning för att det ska bli folkligt, fullsatt och festligt under tävlingarna.

Tomma läktare var ett problem även i OS i Peking. Där reades biljetter ut och gavs till och med bort. För att undvika samma sak i London hotade OS-generalen Sebastian Coe med att offentlig namnge dem som inte utnyttjade sina platser.

Ingen dålig idé, tycker Harry Harris.

– Häng ut dem och låt dem skämmas, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Lasse Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista