Pojkar klättrar över bråte i Maarat al-Numaan. Bilden sägs vara tagen i Idlibprovinsen i norra Syrien, men dess äkthet kan inte verifieras. Foto: Edlib News Network ENN/Scanpix.

FN: 200 000 har flytt från Aleppo

I Syrien har 200 000 människor flytt staden Aleppo under de senaste två dygnen, uppger FN ikväll. Samtidigt öppnade Jordanien i dag sitt första officiella flyktingläger för att hjälpa de tiotusentals flyktingar som flyr våldet i Syrien.

– Jag hoppas att den svåra prövningen för våra syriska bröder kommer att upphöra, sade Jordaniens inrikesminister Ghaleb Zubi när han och utrikesministern Nasser Judeh öppnade Zaatari-lägret i Mafraq, nära gränsen till Syrien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Zaatari-lägret har kapacitet att ta emot upp till 120 000 flyktingar. Enligt Judeh flyr mellan 1 000 och 2 000 syrier till Jordanien varje dag nu.

Judeh berättade vidare att det i dagsläget finns 142 000 syriska flyktingar i Jordanien, varav 36 000 är registrerade hos FN.

Minst 31 människor har på söndagen dödats i Syrien, varav tre barn, enligt uppgift till TT från lokala aktivister. Flera avhoppade soldater finns också bland de dödade, enligt gräsrotsaktivister i Lokala samordningskommittéerna (LCC).

I Aleppo har flera områden utsatts för mycket hård granateld från regimstyrkor, enligt LCC. Samtidigt ska stridsvagnar ha beskjutit områden i utkanten av Damaskus och regimen uppges ha slagit till med dödligt våld även på andra ställen i landet.

Medier tillåts inte rapportera fritt i Syrien och uppgifterna kan därmed inte bekräftas oberoende.

Syriens största oppositionsgrupp, Syriska nationella rådet (SNC), vädjar till sina utländska allierade om tyngre vapen för att bekämpa president Bashar al-Assads "dödsmaskin", rapporterar Reuters.

– Rebeller strider med primitiva vapen. Vi vill ha vapen vi kan stoppa stridsvagnar och flygplan med, säger SNC:s svensk-syriske ledare Abdulbaset Sieda.

Oppositionen ska dessutom inom några veckor hålla möten för att bilda en övergångsregering. En sådan är tänkt att styra Syrien om al-Assad faller, fram tills fria val är möjligt. Sieda utesluter inte att delar av regimen, som inte har "blodiga händer", kan ingå i en sådan regering, men tillägger att det måste diskuteras.

– Vi kommer att diskutera det med andra parter, men det bör finnas en nationell konsensus för att de ska delta, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista