Nordkoreas ledning i april, längst till höger Kimdynastins tredje diktator Kim Jong-Un. Foto: Vincent Yu/Scanpix.

En månadslön för ett kilo ris i Nordkorea

Rykten om reformer har redan haft effekt i Nordkorea: priset på ris har stigit ännu mer utom räckhåll i detta undernärda land.

Avhopparen Seo Jae-Pyoung pratade häromdagen med en vän i norr, som lyckats ringa i smyg från en bergssluttning och vädja att Seo skulle smuggla över pengar.

– Han sade att rispriset skjutit i höjden och hans pengar var nästan slut.

Seo säger att den ekonomiska situationen tycks ha nått en kritisk punkt och att den nye ledaren Kim Jong-Un kanske förstått att regimen inte blir långvarig utan reformer.

Orsaken till prisstegringen tros vara att mellanhänder hamstrar förnödenheter i hopp om nya regler som ska möjliggöra vinster.

En källa med kontakter i Nordkorea och dess stödstat Kina säger till Reuters att Pyongyang laddar för reformer.

Men det är svårt att få ledtrådar i det misstänksamma, slutna landet där den som har kontakt med en utlänning riskerar år i fängelse.

Reuters har dock talat med flera avhoppare som har hemlig kontakt med folk i norr, och det dominerande intrycket är: Inga påtagliga förändringar alls under Kim Jong-Un.

Internationella sanktioner och det faktum att militären alltid mättas först har gjort att folket gått på svältgränsen i decennier.

– Det iögonfallande är att alla är så kortväxta, säger en hjälparbetare som var i Nordkorea för ett par månader sedan.

Priset på ett kilo ris är nu högre än en månadslön. I och för sig meningslöst som måttstock eftersom huvudarbetsgivaren, staten, sällan betalar ut lön.

– Även om du är statsanställd, så ger du dig ut och gör affärer på marknaden på eftermiddagen, det finns inget annat sätt att klara sig, säger en 30-årig kvinna som gav sig av förra året.

Nordkorea har experimenterat men aldrig hållit fast vid reformer. Senaste testet var 2009 med valutan. Det fick så svåra följder att initiativtagaren sägs ha blivit avrättad. Ingen av avhopparna som Reuters talat med tror att regimen vågar tillåta reformer som försvagar dess grepp.

Och reformskräcken gör enligt analytiker att landet inte kan dra någon fördel av sitt läge mitt bland världens snabbast växande ekonomier: Japan, Sydkorea och Kina.

Ju-Min Park/TT-Reuters

Nordkorea

  • Nordkorea är en av världens mest slutna diktaturer och anklagas för systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Amnesty International har uppskattat att det finns närmare 200 000 politiska fångar i landet och det har kommit rapporter om bland annat tortyr och slavarbete.
  • Landet har cirka 24 miljoner invånare. FN varnade i fjol för att sex miljoner av dem riskerar matbrist och att en tredjedel av landets barn under fem år är undernärda samtidigt som landet bland annat har dyra kärnvapen- och rymdprogram.
  • Nordkorea styrdes först av Kim Il-Sung med stöd av Sovjetunionen och Kina. Han dog 1994 och efterträddes av sin son Kim Jong-Il. Han dog i fjol och efterträddes av sin son Kim Jong-Un, sannolikt född 1983.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista