Karl Persson och Magnus Strömer på Handelsbankens råvarudesk. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Svenska bönder prissäkrar skörden på börsen

2:16 min

Svenska spannmålsodlare går allt oftare direkt till råvarubörsen för att prissäkra delar av sin skörd.

Karl Persson på Handelsbankens råvarudesk, som hjälper lantbrukarna att sälja sin spannmål på börsen, har märkt att alltfler lantbrukare hör av sig. Inte minst nu i sommar då priserna på spannmål skjutit i höjden.

– Det är väldigt starkt uppåt nu. Vi har egentligen ända sen uppgången startade i juni fått extremt många nya kunder. Bara igår fick vi tre nya kunder.

För svenska lantbrukare varierar inte skördens storlek från år till år lika mycket som i varmare länder. Istället är det marknadspriset för till exempel vete som är mest oförutsägbara. Många prissäkrar därför delar av sin skörd.

De flesta gör upp med någon av dem fem-sex stora uppköparna i Sverige i förväg. Men allt fler har valt att gå direkt till börsen. Då behöver de inte i förväg avgöra vem de sedan ska leverera skörden till.

– Du blir inte bunden till en fysisk köpare utan kan sälja till den som betalar bäst just när du har varan i handen, säger Karl Persson.

Visserligen har en lantbrukare som till exempel prissäkrat, bundit, sin råvara via börsen, redan i praktiken fått betalt för det pris som gällde då, men när väl skörden ska levereras till någon av uppköparna kan lantbrukaren tjäna lite extra om han hittar en uppköpare som är beredd att betala något mer än marknadspriset, vilket kan bli fallet om till exempel har en särskild kvalité som efterfrågas.

Lantbrukaren Erik Björnsson som nästan dagligen följer prisutvecklingen från sin gård utanför Lidköping ser det också som en möjlighet att själv ta över kontrollen.

– Det är ren aktieaffär i stort sett. När jag tycker att priset är högt så säkrar jag min spannmål, min volym.

Är det en generationsfråga eller vilka är det som fortfarande är tveksamma till det här?

– Det är nog ingen generationsfråga utan ett nytänk och en framåtanda inom svenskt lantbruk som har gjort att vi går ifrån det gamla vanliga, att vi skördar och tar traktorn in till lantmännen och lastar av.

De lantbrukare som vänder sig till Handelsbankens råvarudesk prissäkrar oftast mellan 30 och 50 procent av volymen och merparten bara för den närmaste skörden.

Den senaste tidens extrema prisuppgång har dock fått allt fler att binda ännu längre, så långt som två-tre år framåt, säger Karl Persson.

– Det fanns ju kunder som gjorde det redan förra året men det har helt klart ökat.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista