Många svenskar har dålig kunskap om IT-brott

1:36 min

Nästan en tredjedel av svenskarna känner att de inte har tillräcklig kunskap om IT-brottslighet, enligt en EU-undersökning. I dag använder IT-brottslingar sig av alltmer utstuderade metoder.

En som råkade illa ut var Kristofer Utbult på Smögen. Han lurades av en internetbedragare som utgav sig för att arbeta för Microsoft.

Efter ett långt telefonsamtal, där fejksupporten fått fjärrstyrning till Kristofers dator ville de ha pengar, 350 pund, annars skulle de krascha datorn.

– Han tog över pekaren och klickade lite hit och dit. Och så var han inne i en mapp där det ligger ganska mycket och fifflade.

En undersökning gjord av EU-kommissionens Eurobarometer visar att 31 procent av svenskarna inte känner att de har tillräckligt mycket information om riskerna att utsättas för IT-brottslighet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger att både politiker och polis har ansvar för att informera, men att också IT-företagen kan hjälpa till.

– När man säljer mjukvaror och telefoner kan man informera om vikten av att byta lösenord, att vara förskitig med okända länkar, vilka mail man öppnar och antivirusprogram. Väldigt grundläggande information som också skyddar mycket.

IT-brottsligheten ökar. Under första halvåret 2012 har antalet anmälda IT-relaterade bedrägerier ökat med 2 procent. Till årsskiftet startar EU ett IT-brottscenter för att få en överblick över brotten som ofta rör sig över nationsgränserna.

– Allt fler IT-brott är ju sådana i dag att man sitter i ett land och attackerar system och kontokort i en massa länder samtidigt och då behöver vi jobba tillsammans, säger Cecilia Malmström

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Malin Sandberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista