Dramaten är ett av de 58 statligt ägda bolagen. Foto: Scanpix

Skarp kritik mot nytt förslag om statligt ägande

2:03 min

Det pågår en intensiv diskussion om hur det statliga ägandet i 58 bolag ska omorganiseras framöver. Ägarutredningen kom tidigare i år med ett förslag som under sommaren har fått skarp kritik från myndigheter, företag och branschorganisationer.

Åsikterna, som strömmat in på regeringskansliet i form av remissvar, har inte gått Finansmarknadsminister Peter Norman obemärkt förbi.

– En kritik har varit mot utredningens förslag att dela upp ägandet i två typer av förvaltningsbolag, ett bolag som tar hand om kommersiell verksamhet och ett som tar hand om bolagen som har mer samhällsnyttig verksamhet, som Operan, Dramaten med flera, säger Norman.

– Jag har sympati för utredarens förslag men jag inser också att det är ett antal remissinstanser som har kritiserat det, så vi får se vart vi hamnar.

Regeringen har haft som ambition att det statliga ägandet ska förvaltas på ett nytt sätt från och med halvårsskiftet nästa år, men tiden börjar bli knapp. Den hårda kritiken mot ägarutredningen gör arbetet svårare. Peter Norman vågar inte lova att tidsplanen ska hållas men han hoppas fortfarande.

– Det är fortfarande ambitionen, men vi får se om vi hamnar där, säger Norman.

Omkring 80 remissvar har kommit in. Till exempel oroar sig Riksrevisionen för att insynen i de statliga företagen ska minska om förvaltningen av det statliga ägandet flyttas ut från departementen. Konkurrensverket anser att företagen som inte drivs med vinstintresse ska skötas av Regeringskansliet även framöver.

Statliga Vattenfall tror att det kan uppstå konflikter om företaget ska förvaltas av ett aktiebolag i stället för av Finansdepartementet.

Det statliga ägandet i 58 bolag värderas till omkring 600 miljarder kronor. Om Regeringen vill omorganisera ägandet i bolagen redan till nästa år krävs det antagligen att ett nytt förslag är klart redan i september då budgetpropositionen för 2013 ska presenteras.

En av de viktigaste bitarna i förslaget blir att få bort förvaltningen av de statliga bolagen från Regeringens korridorer, menar Peter Norman.

– Målsättningen är att vi ska hitta en ny förvaltningsform. Det kan vara i form av aktiebolag, som utredaren föreslår, det kan vara en myndighet, men det viktiga är att det hamnar utanför Regeringskansliet.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Claes Aronsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista