Syriska kurder i Jinders, nära Aleppo i norra Syrien. Foto: Bulent Kilic/Scanpix.

Hundratusentals civila på flykt från Aleppo

1:38 min

I Syrien har mer än 200 000 människor flytt från striderna i Aleppo på två dygn. Det uppger FN:s humanitära chef Valerie Amos. Striderna i Aleppo har rasat hela dagen, men har sedan några timmar tillbaka ändrat karaktär.

Jublande rebeller trängs på taket på en stridsvagn. Dagens kap från regeringsarmén och några minuters firande.

Annars har strider rasat sedan klockan fem på söndagmorgonen, då de första artillerisalvorna mot Aleppo stad ljöd i morgondiset.

Sent i eftermiddags avbröt regeringsarmén markstriderna och försöken att, med soldater, inta rebellkontrollerade stadsdelar.

Attackerna skedde istället enbart med attackhelikoptrar och stridsvagnar. Det som krigsromantiker kallat "alla striders moder" trevar sig fortfarande fram.

Och samtidigt som ofattbara 200 000 flytt på två dygn, både inom landet och till främst Turkiet, kommer rapporter om övergrepp och plundringar.

Regeringsarmén anklagas för att plundra attackerade hus. Rebellerna anklagas för att tortera och döda människor som de misstänker tillhör shabiamilisen, dock utan riktiga bevis.

Allt fler internationella journalister kommer nu till Aleppoområdet, varför också uppgifterna därifrån blir något säkrare.

Regeringen har fortfarande kontroll över den största delen av staden, men rebellerna har lyckats att försvara alla intagna stadsdelar utom en.

Oppositionen vädjar om vapen, inte bara automatvapen utan tyngre pjäser som kan svara attackhelikoptrars och stridsvagnars attacker.

Rebellerna säger att de inte vill att Aleppo blir som Homs där hela kvarter pulveriserats till grushögar av sönderbombade byggnader.

Men våldet sker inte bara i Aleppo, regimen hävdar i dag seger i huvudstaden Damaskus och runt om i Syrien har över 65 människor mist sina liv detta söndagsdygn i krigets Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista