Rumäniens avstängde president,Traian Băsescu, med en fackla i handen talade sent på söndagskvällen i hubudstaden Bukarest. Foto: Octav Ganea/Scanpix.

Bakslag för Rumäniens premiärminister

I Rumänien har folkomröstningen för eller emot den avstängde presidenten Traian Băsescu avgjorts. Enligt uppgifter inatt från den centrala valmyndigheten var valdetagandet 45,9 procent.

För att omrösningen skulle vara giltig krävde över 50 procent av de röstberättigade röstade. Vallokalerna stängde sent på söndagskvällen.

Folkomröstningen i Rumänien har föregåtts av en bitter politisk strid mellan Băsescu och den rumänske premiärministern Victor Ponta.

Ponta och hans regering har gjort allt för att bli av med Traian Băsescu och lyckades tidigare i somras få med sig parlamentet att rösta för att presidenten stängdes av till en folkomröstning om hans framtid hållits.

Om det hade varit tillräckligt många som deltagit i söndagens folkomröstning och dessutom röstat som premiärminister Ponta velat skulle president Băsescu ha ställts inför riksrätt och sannolikt avsättas.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista