Mitt Romney gjorde kontroversiellt uttalande

USA:s ambassad i Israel borde flyttas från Tel Aviv till Jerusalem, anser den republikanska kandidaten i det kommande amerikanska presidentvalet, Mitt Romney.

Romney framförde sin synpunkt i en intervju med CNN i samband med sitt besök i Israel i helgen.

– En nation har rätt att välja sin egen huvudstad och Jerusalem är Israels huvudstad och jag anser att USA bör ha sin ambassad i ett lands huvudstad, sa Mitt Romney till CNN:s Wolf Blitzer.

Intervjun ska sändas i sin helhet i CNN under måndagen.

Redan 1995 togs ett amerikanskt beslut om att flytta ambassaden till Jerusalem, men de tre senaste presidenterna har skjutit upp flytten med hänvisning till säkerhet och oro för hur det skulle påverka USA diplomatiskt.

Men även palestinierna hävdar rätt till Jerusalem som huvudstad i en framtida självständig palestinsk stat.

Och den palestinske chefsförhandlaren, Saeb Erekat, påpekade i en kommentar till Romneys uttalande att östra Jerusalem är ockuperad mark.

– Jag tror inte att ockupation och aggression kommer att belönas i en valkampanj i USA. De som vill ha fred mellan Palestina och Israel måste stå upp för en tvåstatslösning där östra Jerusalem blir Palestinas huvudstad, sa Saeb Erekat.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista