Fetma och graviditetsdiabetes ökar risk för stroke

Överviktiga kvinnor som fått graviditetsdiabetes löper mer än dubbelt så hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än normalviktiga. Det visar ny forskning vid Örebro universitet som Svenska Dagbladet tagit del av.

Stroke och hjärtinfarkt är det vanligaste konsekvenserna för de överviktiga kvinnor som efter sin graviditetsdiabetes utvecklat hjärt- och kärlsjukdomar.

– De kvinnor som ingått i studien har i genomsnitt insjuknat inom tio år efter graviditeten, säger forskaren och de drabbade kvinnorna har i genomsnitt snitt insjuknat inom tio år efter sin graviditet, säger forskaren Helena Fadl till tidningen.

Hon anser att det krävs bättre uppföljning inom sjukvården.

I sin doktorsavhandlingar har Helena Fadl studerat vilka efterverkningar graviditetsdiabetes har fått för 2 642 kvinnor.

Endast hos den grupp kvinnor som hade en övervikt, som definieras som ett BMI mer än 25, hittade Helena Fadl förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista