Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingen i försvaret blir liten

Publicerat tisdag 14 december 2004 kl 05.00
Socialdemokraten Håkan Juholt.

Om några år kan försvaret bli mycket billigare. När riksdagen på onsdag röstar om försvarsbeslutet så gäller det att minska försvarsbudgeten med tre miljarder. Trots att många regementen försvinner blir besparingen förhållandevis liten, säger Håkan Juholt, ordförande i försvarsberedningen.

Det beror på att stora delar av försvarsbudgeten är intecknad för stora vapenköp.

När de är färdiglevererade om några år kan finns det miljarder över inom försvaret, säger riksdagsman Håkan Juholt, som är ordförande i försvarsberedningen.

– Det beror dels på att vi sitter fast med väldigt långa materialbeställningar. En stor del av försvarsmaktens budget är uppbunden av materiell som vi köper. De faller ut om ett antal år. Då kan politikerna om några år besluta om vad det utrymmet ska användas till. Nya system, använda pengarna till nya områden i samhället eller kanske ökade internationella insatser. Det är ett beslut som kan tas lite längre fram, säger Håkan Juholt, ordförande i försvarsberedningen, säger Håkan Juholt.

Vad är de vi talar om då? Fem miljarder eller tio miljarder om året?

– Det är åtskilliga miljarder det handlar om, enligt Juholt.

Jasplanen fördyrar
Sverige behöver mellan 60 och 80 stridsflygplan i det nya försvaret. Det närmar sig ungefär den storleksordning som våra grannländer har på sina flygvapen, men Sverige har beställt 200 flygplan, som kostar en halv miljard styck. 

Så det är Jasprojektet, nya korvetter till marinen och en rad andra stora vapensystem som tynger försvarsekonomin.

De beslutades när Sverige  förberedde sig att avvärja en sovjetisk invasion och den planeringen fortsatte faktiskt flera år efter att Berlinmuren fallit och Sovjetunionen upplösts. 

Efter 2007 lättar det
Just under den försvarsbeslutsperiod som riksdagen nu ska rösta om är pengarna redan i stort sett intecknade för nya vapen.

2007 kommer Jasflygplanen att vara färdiglevererade. Bara det ger en besparing på ungefär 4 miljarder om året.

När allt är slutlevererat kommer försvarets kostnader att minska med åtskilliga miljarder om året.

Då finns det möjlighet att köpa annan ny utrustning eller att använda pengarna till annat än försvar.

– Nu är det den trånga perioden när vi ställer om försvarsmakten ifrån det stora invasionsförsvaret till ett rörligt insatsförsvar. Vi nästan trycker kamelen genom nålsögat. Det är precis det vi är inne i nu. För att komma ut på andra sidan med en annan försvarsmakt. Denna omställning är alla partier i riksdagen helt överens om och det är något som kommer att pågå några år till för att skapa ett utrymme för att använda pengarna på ett annat sätt om några år, säger Håkan Juholt.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".