Ryske aktivisten Navalny riskerar år i fängelse

1:44 min

En av Rysslands mest kända oppositionsaktivister Alexej Navalny riskerar nu två till fem års fängelse för att ha förorsakat förluster i ett statligt bolag. I dag är han beordrad till förhör i saken.

I praktiken handlar det om en lagparagraf som normalt används mot den som inte betalat biljetten på bussen, förklarar Alexej Navalnys försvarsadvokat inför måndagens förhör.

Advokat Vadim Kobzev intervjuades i nätbaserade tv-kanalen Dozhd om fallet Kirov. Som rådgivare till borgmästaren i Kirov för tre år sedan påstås oppositionens mest kände Alexej Navalny ha vållat mer än en miljon i förlust för ett statligt skogsföretag Kirov Les.

Navalny är kallad till förhör och enligt hans försvarsadvokat är det fullt möjligt att han blir häktad direkt och riskerar mellan två och fem år i fängelse.

Bastrykin begärde att fallet återupptogs sedan det lagts ned i Kirov, berättar försvarsadvokat Kobzev och nu väntar vi på vad som kommer hända.

Åklagare Bastrykin är inte vem som helst, han blev känd när han i juni tog med sig en känd redaktör från Novaja Gazeta ut i skogen och hotade honom till livet. Först nekade han till att ha gjort det, men bad sen om ursäkt.

Bastrykin står president Putin nära och har nu blivit måltavla för oppositionen och framförallt antikorruptionsadvokat Navalny själv. Han har på sin blogg gått till motattack mot åklagaren genom att lägga ut bevis för hans suspekta affärer i Tjeckien och att han där har uppehållstillstånd. En historia som nu alla tjeckiska tidningar rapporterar om.

För oppositionen är Kirov ännu ett sätt att komma åt oppositionens förgrundsfigurer. Sedan tidigare sitter 13 fängslade från en demonstration i maj och i dag börjar också rättegången mot de Putinkritiska punktjejerna i Pussy Riot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.