Det syriska kriget utspelar sig även i grannländer

2:14 min

Ju längre och blodigare konflikten i Syrien blir, desto större blir risken att den spiller över till grannländerna. Inget land är så hotat som det redan sköra Libanon. I Libanons näst största stad, Tripoli, utspelas den syriska konflikten redan – mellan två grannstadsdelar. De står på varsin sida i Syrienkonflikten och sen i våras har ett 20-tal människor dödats och många fler skadats när stadsdelarna har beskjutit varandra.

– Här, säger Khodor Fouda och visar  på ett färskt ärr i en husvägg där en kula från en krypskytt slog in  förra veckan, och studsade vidare in i magen på Khodors pappa.

Vi står i en backe i stadsdelen Jebel Mohsen. Runt oss, på elstolpar och väggar, hänger stora porträtt på Syriens president Bashar al Assad. Nedanför oss är vartenda hus i slänten ner mot en stor gata ärrat av skott- och granathål.

Gatan därnere heter passande nog Syriengatan och den är en frontlinje. På andra sidan om den vajar den syriska rebellflaggan, och husen på den sidan är också illa skottskadade.

– De skjuter mest på kvällarna, på måfå, för att vi här i Jebel Mohsen ska känna oss belägrade, säger Khodor.

Jebel Mohsens 50 000 invånare tillhör samma alawitiska minoritetsgrupp som Bashar al Assad och är trogna regimen i Damaskus. I Bab el Tabbane, stadsdelen på andra sidan Syriengatan, är de sunnimuslimer precis som huvuddelen av den syriska oppositionen.

Motsättningarna mellan stadsdelarna är gamla, men nu är de akuta. Båda sidor har vapen, den allmänna uppfattningen är att Jebel Mohsen får sina från Damaskus, medan Saudiarabien och Qatar slussar in vapen till andra sidan genom de ultrakonservativa sunnimuslimska salafister som har blivit fler och fler i Tripoli.

Det är en direkt avspegling av vad som händer på den syriska sidan av gränsen bara några mil bort. I en annan del av Tripoli träffar jag den liberale sunnimuslimen och tidigare parlamentsledamoten för Tripoli, Mustafa Alloush, på hans läkarmottagning. Han befarar att den alawitiska minoriteten i Tripoli, precis som den i Syrien kan komma att drabbas av den sunnimuslimska majoritetens hämnd den dagen Assadregimen faller.

Och på sin läkarmottagning i en annan del av Tripoli säger den liberale sunnimuslimen och tidigare parlamentsledamoten för Tripoli, Mustafa Alloush, att han befarar att när Assadregimen faller så kan den alawitiska minoriteten i Tripoli, precis som den i Syrien, drabbas av den sunnimuslimska majoritetens hämnd.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista