Rumäniens avstängde president,Traian Băsescu, med en fackla i handen talade sent på söndagskvällen i hubudstaden Bukarest. Foto: Octav Ganea/Scanpix.

Rumäniens president överlevde folkomröstning

Den avstängde rumänske presidenten Traian Basescu kommer att kunna återvända till sitt ämbete. Det var för få som deltog i folkomröstningen om presidentens framtid, och resultatet kommer därmed att bli ogiltigt. Nu väntar ett fortsatt osäkert politiskt läge i Rumänien.

Det blir ingen riksrättprocess mot Rumäniens president Traian Basescu. När rösterna från nästan alla vallokaler har räknats står det klart att valdeltagandet inte nått upp till de 50 procent som är kravet för att valet ska vara giltigt. Nästa formella steg är att författningsdomstolen förklarar folkomröstningen för ogiltig.

Resultatet innebär med stor sannolikhet att den politiska röran i Rumänien fortsätter. Frågan om president Basescus framtid förs tillbaka till parlamentet, ett parlament som redan har stängt av honom en gång - i början av juli.

Premiärminister Victor Ponta, som drivit fram folkomröstningen om presidenten, tar i dag fasta på att den trots allt visar att folket vill ha bort Basescu. Nio av tio som röstade, över sju miljoner människor, röstade mot presidenten. Ponta säger också att han ska respektera folkomröstningen.

En statsvetare i Bukarest, som Ekot har varit i kontakt med, säger att det finns risk för politiskt dödläge den närmaste tiden i väntan på parlamentsvalet i november. Om Rumänien ska kunna styras effektivt måste de trätande politikerna få till någon form av samarbete.

Premiärminister Victor Ponta säger sig ha lärt sig sin läxa efter kritiken från EU om det sätt som president Traian Basescu stängts av på, och kommer inte att söka någon mer konfrontation med presidenten.

– Alla kommer att förlora om vi fortsätter att bråka, säger han, enligt AFP, men säger också att resultatet "sänder ett tydligt budskap om vem rumänerna stödjer".

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista