Mannen greps på bar gärning när han försökte sätta eld på Hamncaféet i Ystad. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Mordbrandsgripen kan inte knytas till fler bränder

1:14 min

Den 62-årige man som greps i Ystad i går, misstänkt för försök till grov mordbrand vid Hamncaféet, kan fortfarande inte knytas som misstänkt till de sex bränder som varit i och utanför staden under den senaste månaden.

Polisen vet att mannen har varit i de områden där det har brunnit, men kan inte binda honom tillbrottsplatserna.

-- Vi har inte den bevisningen som vi har på Hamncaféet, säger spaningsledaren Mikael Björk som deltog i polisens presskonferens om bränderna idag.

Det var efter tips från invånare i Ystad som polisen började följa efter den misstänkte mannen. De inledde ett spaningsarbete som pågick under flera nätter.

De följde efter 62-åringen som ofta rörde sig bland byggnader, och natten till söndagen kunde polisen gripa honom på bar gärning när han tände eld på Hamncaféet.

– En av polismännen hamnade tio, till tolv meter från honom och såg när han anlade en brand. Polismannen sprang fram och släckte branden, sedermera grep han gärningsmannen.

Under juli har det brunnit sex gånger i och utanför Ystad, bland annat på golf- och tennisklubbar. Men det finns alltså fortfarande inga bevis som kan koppla den misstänkte mannen till de bränderna.

Han är nu anhållen misstänkt för försök till grov mordbrand och är fortfarande intressant i utredningen kring de tidigare fallen, säger Mikael Björk.

– Vi tittar vidare på de tips som kommer in, och vi tappar inte tempo, men vi är förstås stolta över att vi har kunnat gripa den här mannen.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Fakta: Bränder i Ystadtrakten

  • Brand i en husvagn på Nybrostrands camping den 26 april.
  • Brand på golfklubben i Nybrostrand den 11 juli.
  • Brand på tennisklubben i Nybrostrand den 11 juli.
  • Brand i glassbaren i Beddingestrand den 13 juli.
  • Två bränder i två lagertält på ett tillverkningsföretag i östra Ystad den 21 juli.
  • Brand i sommarstuga i Sandskogen natten till 23 juli.
  • Brand i villa på Nybrostrand natten till den 24 juli.
  • Försök att anlägga brand i Hamncaféet i Ystad natten till den 29 juli.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista