Rättegången mot ryska bandet Pussy Riot inledd

I Ryssland har i dag rättegången mot de tre punktjejerna i Pussy Riot inletts. Det är ett fall, som delat Ryssland för och emot att de tre döms till sju års fängelse för huliganism för att de i Frälsarkatedralen under mindre än två minuter framförde en Putin-kritisk punkbön.

Det är mycket som är ovanligt i rättsaken mot de tre Nadesjda tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitsj och Maria Alesjkina. De ingår i ett större konstkollektiv kallat Vajna eller Krig, bildat 2009.

Punkgruppen Pussy Riot har flera medlemmar, som också deltog i Frälsarkatedralen vid den korta konserten i februari. Men bara de tre som nu sitter i de åklagades glasbur har gripits.

Två av dem har småbarn, 22 åriga Nadesjda en femårig dotter och 29 åriga Jekaterina en fyraårig son. Det brukar i vanliga fall blidka ryskt rättssystem att släppa mammor fram till rättegången, men inte den här gången. De har hållits häktade sen de greps i mars och kan hållas i fängelse fram till januari 2013.

Men nu har rättegången inletts och enligt en av de tre försvarsadvokaterna kommer processen bli snabb. Han räknar med en dom redan om tre veckor. Marc Feigin försvarsadvokat för Nadesjda säger också till Ekot att han inte tror på en friande dom.

Det beror bland annat på att försvaret nekats de flesta av sina krav på expertvittnen och en längre förberedelsetid.

I förra veckan beslöt rätten att hela processen ska sändas på nätet för att visa största öppenhet. Det är något nytt för Ryssland. Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev var också ovanligt överslätande i en intervju publicerad idag när det gäller utgången.

Rättsfallet har skapat stor uppmärksamhet internationellt och fördömanden av den ryska rätten, som uppfattas som för beroende av Kreml och ryskortodoxa kyrkan. Flera artister både utländska och inhemska ryska har begärt nåd för de tre. Amnesty har adopterat dem som samvetsfångar.